Hoe krijg je een baby in slaap?

"Mijn baby wordt zo vaak wakker, hoe komt dat toch?" is een vraag die veel moeders hebben. Misschien denk je dat slapen een instinct is. Slaap komt nu eenmaal heel natuurlijk en we hoeven er niet bewust aan te denken zodat het gebeurt. Maar slapen moet je leren! Op jonge leeftijd verloopt de overgang van een lichte (actieve, met dromen gevulde) slaap naar een diepe slaap nog niet vlot. Daarom bewegen baby's 's nachts vaak en maken ze geluidjes. Ze zijn namelijk half wakker als ze van de ene naar de andere fase gaan.

Vaak wakker worden

Jij associeert slaap misschien met stilte en rust, maar je kleintje ervaart de nacht nogal anders dan jij. Jonge baby's worden van nature om de paar uur wakker om verschillende redenen. Honger is de duidelijkste reden, maar is niet altijd de oorzaak. Op deze leeftijd moet je baby de vaardigheid nog ontwikkelen om soepeltjes over te gaan van lichte naar diepe slaap. En in tegenstelling tot oudere kinderen en volwassenen, verkeert je baby het grootste gedeelte van de slaaptijd in een lichte, actieve, met dromen gevulde slaap, waardoor hij veel beweegt, kleine geluidjes maakt, huilt en zelfs zijn ogen open- en dichtdoet. Het kan daardoor soms lijken alsof hij wakker is, terwijl hij eigenlijk net op het punt staat een diepere slaapfase in te gaan. Veel ouders springen meteen uit bed als hun baby ook maar het kleinste geluidje maakt. Maar wacht! Wacht totdat je zeker weet dat je baby echt wakker is en aandacht nodig heeft, voordat je reageert op dat soort slaaponderbrekingen. Bedenk dat door jouw ingrijpen de baby helemaal wakker wordt, terwijl hij misschien anders vanzelf in een diepere slaap was beland na het half wakker worden.  

Wel en niet doen

De volgende keer dat jij en je partner kibbelen over wie er om 2 uur 's nachts aan de beurt is om naar de babykamer te gaan, onderzoek je eerst of het echt nodig is. Als je elke keer dat je kleintje 's nachts een geluidje maakt naar hem toesnelt, leer je hem nooit zelf die overgang tussen slaapfases te maken. Als hij wakker wordt na goed geslapen te hebben, haal hem dan niet meteen uit bed zodra hij z'n ogen opendoet. Laat hem eraan wennen om eerst even te spelen en ervan te genieten om wakker in z'n bed te liggen. Als je 's nachts wel bij je baby gaat kijken, houd deze bezoekjes dan zo rustig mogelijk. Als je zeker weet dat je kleintje geen voeding nodig heeft en z'n luier niet verschoond hoeft te worden, pak hem dan niet op. Probeer hem in slaap te sussen door hem over z'n bolletje te aaien of zachtjes tegen hem te fluisteren en hem alleen te laten zodra weer hij stil is. Geef je baby de kans om de vaardigheid te ontwikkelen om zelf weer in slaap te vallen.

Vind meer tips voor de slaap van je kleintje: Waar slaapt mijn baby het beste? Hoe laat ik mt baby veilig slapen?

Beheer Cookies