Zwangerschapskleding

Ook tijdens je zwangerschap kun je er stijlvol uitzien. Laat je figuur mooi uitkomen met flatterende, comfortabele en betaalbare positiekleding.

In het begin van je zwangerschap pas je waarschijnlijk nog gewoon in je normale kleding, maar in het tweede trimester is je lichaam zo veranderd dat je positiekleding nodig zult hebben voor de rest van je zwangerschap. Stem je zwangerschapsoutfits af met de tijdlijn van het seizoen van je eerste, tweede en derde trimester. Hou hierbij rekening met de lente/zomer of de herfst/winter. Tijdens je zwangerschap verandert je figuur hoe dan ook: dat betekent dat je tenminste 5 maanden, en meestal ook een paar maanden na de geboorte van je baby, op positiekleding aangewezen bent.

Bereken je bevallingsdatum

Niet ieder lichaam is hetzelfde. Tijdens het kopen van positiekleding moet je vooral rekening houden met de vorm van je buik en hoe hoog of laag je de baby draagt. Dames die hoog dragen, hoeven het grootste deel van hun zwangerschap vaak niet aan de zwangerschapsbroeken. Leg tijdens je zwangerschap het accent op het deel net boven je buik door middel van een riempje of gesp. Hiermee creëer je een mooie taille en komt je zwangere figuur het allermooiste uit. Accenten leg je door middel van verschillende soorten riemen in combinatie met fladderige kledingstukken zoals jurken en vesten. Topjes en jurken moeten mooi over je buik vallen, zonder al te veel stretch. V-halslijnen lichten je halsgebied prachtig uit en trekken de focus naar beneden. Vermijd hoge halslijnen. Het legt de focus op je vollere borsten, iets wat ook bij vrouwen met normaal kleine borsten tijdens hun zwangerschap opvalt.

Je hoeft geen hele nieuwe garderobe aan te schaffen voor je zwangerschap. Veel modieuze winkels hebben een zwangerschapsassortiment en gewone kleding die geschikt is voor zwangerschap dus je hoeft je niet te beperken tot gespecialiseerde verkooppunten voor zwangerschapskleding. Kies bij positiekleding dezelfde maat die je voor je zwangerschap droeg. Dus als je maat 40 droeg, kies je ook maat 40 voor zwangerschapskleding. Dit geldt voor alle zwangerschapskleding. Sommige vrouwen kunnen in plaats van positiekleding ook een grotere maat gewone kleding kopen. Let dan vooral op de schouders. Als dat niet goed zit, valt het op dat je de verkeerde maat draagt. Investeer vooral in de basics, dus een goede broek en T-shirts, die makkelijk kunnen worden gecombineerd en hoger of lager kunnen worden gedragen.

Algemene positiekleding

De basics die niet mogen ontbreken in je zwangerschapsgarderobe

Zwangerschapsjeans. Een wijde pijp is het meest flatterend voor alle lichaamstypes, maar als je liever een skinny jeans hebt, zijn er tal van zwangerschapsversies. De verstelbare buikband zorgt ervoor dat je broek perfect zit. Zwangerschapsjeans draag je onder of boven de buik. Draag je de jeans onder? Dan pas je de tailleband aan de zijkant aan zodat het elastiek zich uitstrekt tot net onder je zwangerschapsbuik. Als je je buik liever boven draagt, kun je de langere stretchpanelen in de buikband verstellen. De langere stretchpanelen gebruik je vooral tijdens je latere zwangerschap omdat ze comfortabeler over de hele buik vallen zodat je je jeans niet voortdurend hoeft af te stellen als je beweegt.

Je kunt tijdens je zwangerschap een zwangerschapsband gebruiken om je normale jeans en broeken te verlengen, zodat ze bij je nieuwe figuur passen. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor vrouwen die hun buik hoger dragen. Je focus ligt dan op de bovenkant in plaats van op de onderste helft. Met de zwangerschapsband bespaar je een hoop geld, omdat je geen nieuwe jeans hoeft te kopen. Zwangerschapsbanden zijn verkrijgbaar in zwart, wit en naturel

Zwangerschapsleggings. Leggings kun je perfect combineren met comfortabele tunieken en jurkjes of met hakken en elegante topjes en jasjes. Kies in de zomer voor jurkjes met een iets hogere taille die net boven de buik valt. Probeer de bijgesneden versies voor zomerkleding met jurken uit de empire-lijn.

Casual jurkjes met een hogere taille en overslagjurken zijn het meest flatterend voor je nieuwe figuur. Kortere jurkjes kun je overdag over leggings, afgeknipte broeken of jeans dragen. ’s Avonds kies je voor een donkerdere legging. Dit hoeven geen zwangerschapsjurkjes te zijn; je kunt jurkjes met een hogere taille en overslagjurken in de normale winkels kopen.

Voor de zomer is een maxi-dress een echte aanrader. Je hoeft geen speciale zwangerschapsversie te zoeken omdat de standaard maxi-dress vaak al wijd genoeg is. Jurken met een hogere taille zijn stijlvol en comfortabel. Voor chiquere aangelegenheden combineer je deze jurkjes eenvoudig met bijvoorbeeld een sleehak, een vest of jasje.

Tankini’s zijn ideaal voor jouw figuur in de zomer. Een tankini-top combineer je bijvoorbeeld met een korte broek of een sarong voor een lunch op het strand of tijdens de avonduren

Laat je een zwangerschapsbeha aanmeten in je vroege zwangerschap en nogmaals na week 20, afhankelijk van de mate waarin je borsten groter worden.

Voor je werk zul je een handige werkgarderobe nodig hebben tijdens je zwangerschap. Afhankelijk van de kledingvoorschriften van je bedrijf, zijn dit echte must-haves:

Een wit zwangerschapsshirt met elastiek onder de borsten

Twee zwangerschapsbroeken, een wijde pijp valt het beste

Een paar handige jurkjes met hogere taille die geschikt zijn voor de werkplek

Breisels die bij het seizoen passen, zoals een lang mouwloos vest die je net onder je buste dicht kan knopen zodat hij in een vloeiende lijn over je babybuik valt

Een getailleerd jasje met een knoop

Comfortabele schoenen, vooral van belang in de latere fase van de zwangerschap wanneer veel vrouwen last krijgen van opgezwollen voeten en enkels

Felgekleurde sjaal voor in de lente/zomer of een cape voor in de herfst/winter is ook een perfect item voor je zwangerschapsgarderobe. Als je kiest voor een kleur die bij je past, zal het je hele look opvrolijken.

Het belang van kleuren kan nooit genoeg worden benadrukt, vooral vroeg in je zwangerschap wanneer je last hebt van bijwerkingen. Wanneer je een passende kleur dicht bij je gezicht draagt, zorgt dit voor een verfrissend effect op je huid. Je ogen zullen stralen, zelfs als je moe bent. Later, wanneer je huidskleur verandert, bijvoorbeeld door rosacea, een veel voorkomende huidaandoening bij zwangere vrouwen, kun je koelere tinten dragen om de roodheid in je gezicht wat te neutraliseren. Leg de nadruk op de bovenste helft van je lichaam door middel van een goed gekleurde sjaal of ander accessoire rond je nek.

Shop online, eenvoudig vanuit je luie stoel, zodat je je voeten omhoog kunt leggen en je vingers al het werk kunt laten doen door online te winkelen. Kijk op www.future-maman.nl of www.bellyfashion.nl voor inspiratie voor casual zwangerschapsmode en voor speciale gelegenheden.

Persoonlijk shopadvies vind je op www.rubyseven.ie, de specialist voor zwangerschapsstijlen.

Voor je baby

  • Overdag

  1. Kleertjes 

  2. Warm vestje of jasje 

  3. Muts of petje 

  4. Slabbetjes

  • Altijd

  1. Slaappakjes 

  2. Autostoeltje 

  3. Rook-/koolmonoxidemelder voor in de babykamer 

  4. Thermometer 

  5. EHBO-kit 

  6. Flessensterilisator 

  7. Babynagelknipper 

  8. Pampers® babydoekjes

  9. Luierzalf/babypoeder 

  10. Afsluitbare luieremmer

  • 's Nachts

  1. Slaapzakje 

  2. Eendelige babypyjama 

  3. Muziekmobiel of muziekdoosje

Beheer Cookies