De eerste keer met je baby op reis

De eerste keer met je baby op reis

Jane Chou

Ben je van plan om met je baby in het vliegtuig te stappen? Met wat voorzorgsmaatregelen en voorbereiding kan de eerste vlucht van je baby een leuk avontuur worden voor het hele gezin. Lees verder!


De meeste ouders moeten er niet aan denken om te reizen met een kleintje, maar jonge baby's zijn meestal hele makkelijke reizigers omdat ze zo veel slapen. Ontspan, vliegen met een baby hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met goede voorbereiding kan het hele gezin genieten van de eerste vliegreis van de baby.

Tips voor een soepele verloop van de reis:
Houd de handjes schoon. Dat geldt overigens voor het hele gezin, inclusief je baby. Je grootste zorg bij reizen, is het prille immuunsysteem van je baby, en de kans dat hij in contact komt met bacteriën. Dus wassen die handen, neem voldoende ontsmettingsmiddel mee en natte doekjes voor wanneer er geen toilet in de buurt is.
Neem je eigen verschoningsmat mee. Dit zal bacteriën buiten de deur houden wanneer je je baby moet verschonen in een openbare ruimte.
Gebruik een kinderzitje. De veiligste plek voor je zuigeling in het vliegtuig is in een goedgekeurd kinderzitje, niet op je schoot.
Help de druk van de oortjes. Wanneer de luchtdruk verandert gedurende opstijgen en landen, ontstaat er overdruk op de oren. Dat kan vervelend zijn voor je kindje. Slikken zorgt voor verlichting dus geef je kindje wat te drinken, een speen of je vinger om op te zuigen.
Neem een extra voorraad mee. Neem meer mee dan je denkt nodig te hebben. Denk aan een paar extra Pampers luiers, voldoende natte doekjes en een extra setje kleertjes voor je kindje. Stop deze spullen in je handbagage, niet in je ruimbagage, en vergeet geen spullen die je kindje echt wil hebben, zoals zijn favoriete speeltjes, spelletjes en fopspenen.
Bereid je voor op een jet lag. Zorg dat iedereen voor de reis goed uitgerust is. Om je kindje te helpen slapen, kun je zijn slaappatroon twee tot drie dagen voor de reis aanpassen, en overgaan op de nieuwe lokale tijd zodra je op je bestemming bent aangekomen.

Zorg dat de reisdag zo stressvrij mogelijk is. Arriveer vroeg op het vliegveld en check bijtijds in. Vaak mogen ouders met kleine kinderen als eerste aan boord, maak gebruik van deze mogelijkheid. Zorg bij tussenstops voor voldoende overstaptijd, zodat je je niet als een gek hoeft te haasten. Probeer te ontspannen en te genieten van de reis!

Misschien vind je dit ook interessant: