3-ways-you-can-help-your-baby-reach-milestones

Drie manieren waarop je je baby kunt helpen om mijlpalen te bereiken

Katie Murray

Je nieuwe baby is een wonderkind. In zijn streven om zijn wereldje te verkennen, is hij bijna niet te stoppen. En hoewel het misschien lijkt of hij geen hulp nodig heeft bij het opdoen van nieuwe vaardigheden, kan een duwtje in de rug van zijn ouders zeker geen kwaad, toch?

1. Op handen en voeten


Op een leeftijd van ongeveer acht maanden is je baby waarschijnlijk continu in beweging. Mogelijk schommelt hij heen en weer, zit rechtop en is hij bijna klaar om te gaan kruipen. Dat zijn enkele behoorlijk belangrijke mijlpalen in de motorische ontwikkeling.

Hij leert om zich te concentreren op waar hij naartoe wil gaan en dit al schuivend en kruipend te doen. Dit betekent het coördineren van zijn armpjes en beentjes, en zich met zijn handjes af te zetten op de vloer om zichzelf vooruit te duwen of trekken.

Wat jij kunt doen: Ga op de vloer zitten met je baby. Leg een favoriet speeltje vóór je of roep hem steeds weer om hem zover te krijgen dat hij naar je toe beweegt. Dit zal je peuter aanmoedigen om zijn coördinatievermogen te ontwikkelen.

Zodra je baby kruipt, maak je een kleine hindernisbaan met kussens of blokken. Dit helpt hem van de ene kant naar de andere te bewegen, waardoor de motorische ontwikkeling zich nog verder ontwikkelt.

2. Nieuwsgierig worden


Al dat voortbewegen maakt je baby nieuwsgierig naar de nieuwe dingen die hij ziet en aanraakt. Door dit spelen is hij uiteindelijk in staat specifieke namen en functies te begrijpen.

Wat jij kunt doen Laat je kind zijn omgeving op veilige wijze verkennen. Bevorder bijvoorbeeld de ontwikkeling van je kind door huishoudelijke voorwerpen te verzamelen die je baby zullen intrigeren, zoals een zachte spatel of plastic bakjes die in elkaar passen.

Onthoud dat je kleintje vrijwel alles in zijn mond stopt, dus zorg ervoor dat eventuele 'provisorische speeltjes' geen verstikkingsgevaar opleveren.

3. Een boekenwurm worden


Hoewel je kleintje wellicht een tijdlang geen woord zegt, is het nooit te vroeg om hem kennis te laten maken met boeken en lezen. Je kind voorlezen helpt bij het opbouwen van taalvaardigheid en woordenschat en vormt het fundament voor leren lezen en schrijven.

Voorlezen bevordert ook het luistervermogen en het geheugen, dus begin als hij pas geboren is en leg die boeken nooit meer weg!

Wat jij kunt doen: Je baby op schoot nemen en hem toestaan om het boek aan te raken terwijl je hem voorleest, is een prima start voor kinderen op die leeftijd. Laat hem zien hoe ze het boek kan openen en laat hem de pagina's aanraken en hiernaar wijzen.

Verwacht niet dat je baby lang stil kan blijven zitten, maar weet wel dat deze simpele interacties helpen een leven lang lezen te bevorderen. De ontwikkeling van je kind is op zijn zachtst gezegd fascinerend. Overweeg een dagboek bij te houden om al zijn prestaties vast te leggen. Het zal leuk zijn om dit boek samen door te kijken als hij wat ouder is!

Misschien vind je dit ook interessant: