Drie tips om speeltijd waardevoller te maken

Drie tips om speeltijd waardevoller te maken

Marygrace Taylor

Tegen de tijd dat je baby vier maanden oud is, zal hij actief genoeg zijn om te willen spelen. Babyspelletjes zijn spannend voor je kleintje, maar te veel opwinding kan overweldigend zijn. Hier volgen tips om je baby te leren spelen, zonder te snel, te veel te doen.

1. Houd het simpel


Simpel is met jonge kinderen bijna altijd beter. Houd het speelgoed van je baby opgeborgen, en geef hem er slechts één of twee per keer om mee te spelen. Hoe minder speelgoed hij per keer heeft, des te kleiner de kans dat zijn zintuigen worden overbelast.

2. Stimuleer zijn zintuigen


De eerste speeltjes van je baby hoeven niet prachtig of duur te zijn, ze moeten alleen zijn interesse wekken. En als je ooit een baby of peuter meer interesse hebt zien tonen voor de doos of het inpakpapier dan het speeltje zelf, weet je precies waar we het over hebben.

Probeer hem verschillende texturen, patronen, kleuren, vormen of geluiden te geven, zoals een grote rode bal, een pluizig knuffeldier en een rammelaar. Maar let erop dat al het speelgoed groot genoeg is, zodat hij het niet in zijn mond steekt!

3. Communiceer


Hoe meer je communiceert en interactie hebt met je baby, des te meer hij zal leren en des te blijer hij is. Hier zijn een paar ideetjes om samen te giechelen en te spelen:
• Ga op de grond zitten en ontdek samen zijn speeltjes
• Schommel hem heen en weer in je armen terwijl je een liedje voor hem zingt.
• Lees hardop voor, zelfs als hij veel te jong is om het verhaal te begrijpen.
• Praat tegen hem tijdens het wandelen met de kinderwagen en vertel welke interessante en leuke dingen je buiten tegenkomt.
• Probeer kiekeboe en tikkertje te spelen (of een ander spelletje dat hem ook aan het lachen maakt).

Misschien vind je dit ook interessant: