Het belang van verschillende soorten spelletjes

Het belang van verschillende soorten spelletjes

Lawrence Kutner

Niet alle spelletjes zijn even leerzaam! De stijl en het doel van hoe je kind speelt is vaak verschillend, maar als je goed kijkt naar de soorten spelletjes die je kleintje speelt, kun je zien hoe hij de wereld bekijkt.

Symbolische spelletjes


Voor een baby of een jonge peuter is een blok gewoon een blok. Als hij er meer dan één heeft, kan hij proberen ze op elkaar te zetten of ze uit elkaar te halen. Vanaf twee jaar begint hij de blokken voor veel meer dingen te gebruiken. In zijn ogen worden ze een huis, een auto, of wat hij ook maar wil.

Speeltjes worden symbolen voor andere voorwerpen. Je kind probeert wellicht om zijn knuffel te voeden alsof het ook een baby is. Als je goed oplet, zul je wellicht zien dat hij zijn teddybeer net zo vasthoudt als dat jij met hem doet.

Dit soort symbolisch gedrag laat zien hoe complex zijn gedachtegang aan het worden is. Het helpt hem ook om zich voor te bereiden op enge situaties of ermee om te kunnen gaan. Bijvoorbeeld, een slimme kinderarts die de oren van je kind moet onderzoeken op een infectie, kijkt eerst in de oren van de knuffel die hij heeft meegebracht naar het onderzoek. Dit bereidt de peuter voor op wat er gaat gebeuren en helpt hem angst te verminderen.

Parallel spelen


Peuters hebben speelmaatjes nodig, maar ze spelen heel anders samen dan oudere kinderen. Plaats twee peuters van 18 maanden naast elkaar in dezelfde kamer met dezelfde speeltjes, en je zult zien dat ze niet veel aandacht voor elkaar hebben.

Maar als je beter kijkt, zul je opmerken dat als er eentje een vrachtwagen oppakt, de ander dit hoogst waarschijnlijk ook doet. Als het eerste kind naar de vrachtwagen kijkt en "Nee" zegt (het favoriete woord van een peuter), zal de tweede hem waarschijnlijk imiteren en ook "Nee!" roepen.

Misschien vind je dit ook interessant: