Hoe kan ik mijn baby blijven stimuleren?

Hoe kan ik mijn baby blijven stimuleren?

Aviva Patz

Gezonde baby's bloeien op in een omgeving met een middelmatige hoeveelheid prikkels.
En die stimulans hoeft niet te komen van modern elektronisch speelgoed dat piept en rinkelt. Integendeel! Het kan komen door interactie met jou en door het kijken, spelen en ontdekken van allerlei kleuren, geluiden en texturen om je baby heen.

Je zou kunnen denken, "Hoe kan teveel stimulatie slecht zijn?" Bedenk dan dat je baby nog geen doorgewinterde multitasker is. Dus terwijl jij in staat bent om tegelijkertijd te telefoneren, te koken, naar muziek te luisteren, en je kauwgom te kauwen, is de aandacht van je baby volledig gericht op bijvoorbeeld de verpakking van zijn koekje of een felgekleurde sok.

Als er te veel tegelijkertijd gaande is, kan dat overweldigend en verwarrend zijn voor je baby.
Net zoals volwassenen verschillende tolerantieniveaus hebben voor opwinding (wie kan wel goed tegen een overvol winkelcentrum tijdens de feestdagen?), hebben baby's dat ook. Je moet de juiste balans zien te vinden voor je kind.

Hier zijn enkele tips die je helpen de juiste balans aan je baby te geven:

Breng tijd met hem door. Jij bent het favoriete vermaak van je kleintje. Praat met hem, over je dag, het weer of wat je ook te binnen schiet. Zing een liedje, trek gekke gezichten of maak gekke geluiden, lees hardop voor of ga wandelen. Je baby luistert en leert de hele tijd van het geluid van je stem, je gezichtsuitdrukkingen, de manier waarop je praat, je aanraking, van elke kleine beweging die je maakt. Het voordeel is dat je baby niet snel overweldigd zal zijn omdat je direct in staat bent te merken of hij genoeg heeft gehad. Hij kan zijn hoofd wegdraaien of ineens geïrriteerd doen.

Onafhankelijk spel. Voel je niet gedwongen om altijd met je baby mee te spelen. Het heeft zelfs voordelen om je baby wat eigen tijd met zijn speelgoed te geven. Zelf spelen geeft hem de kans om speelgoed te ontdekken in zijn eigen tempo, te leren over de omgeving en een gezond zelfbewustzijn te ontwikkelen.

Afwisselen van speelgoed. De speelgoeddoos kan overvol zijn, maar pak slechts een paar speeltjes per keer om je baby echt op elk speeltje te laten focussen. Het geeft hem een gevoel van controle over de omgeving en dit zal hem aanzetten te blijven ontdekken - en te blijven leren.

Verrijk het spel van je baby en houd hem veilig door speciale peutervriendelijke plekken in je huis te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een laag keukenkastje aanwijzen als ontdekkingsplaats voor je baby.
Vul het met plastic doosjes, spatels en een paar oude potten en pannen. Houd de rest van de keukenkastjes gesloten met kindersloten.

En terwijl jij de vaatwasser leegmaakt, of groenten snijdt, kan je baby zichzelf bezig houden met vullen en legen, bouwen en stapelen, en bonzen en kletteren. Laat je baby de hoeveelheid stimulansen bepalen die precies goed voor hem zijn.

Misschien vind je dit ook interessant: