Sensibele stimulatie: Spelen met je kindje

Sensibele stimulatie: Spelen met je kindje

Marygrace Taylor

Het is belangrijk om veel plezier te hebben met je pasgeboren baby, maar let erop dat je niet overdrijft met je activiteiten. Less is more! Lees hier hoe je je kindje leert spelen en hoe je zijn interesse kunt vasthouden.

Tegen de tijd dat je kindje vier maanden oud is, zal hij actief genoeg zijn om te willen spelen. Speel hier vooral op in, maar doe rustig aan zodat zijn zintuigen geen overuren draaien. Tips om je kindje te leren spelen, zonder te veel, te snel te doen.

Houd het simpel.

Een simpel spel is bij jonge kinderen bijna altijd beter. Berg het speelgoed van je kindje op en geef het slechts één of twee stuks speelgoed per keer om mee te spelen. Hoe minder speelgoed je kindje per keer heeft, hoe kleiner de kans dat de zintuigen overbelast worden.

Stimuleer de zintuigen.

De eerste speeltjes hoeven niet prachtig of duur te zijn, ze moeten vooral de interesse wekken. Het komt geregeld voor dat een baby meer interesse in het inpakpapier heeft dan in het speeltje zelf. Het heeft dus geen zin om groots uit te pakken met toeters en bellen.
Probeer te spelen met speelgoed in verschillende texturen, patronen, kleuren, vormen of geluiden, zoals een grote rode bal, een pluizig knuffeldier en een rammelaar. Let wel op dat het speelgoed groot genoeg is zodat je kindje het niet in zijn mond kan steken.

Zorg voor veel interactie.
Hoe meer je communiceert, hoe meer je kindje leert, hoe blijer het is. Speelideeën:

Ga zelf ook op de grond zitten en ontdek samen het speelgoed
Wieg je kindje in je armen terwijl je naar je favoriete muziek luistert. Probeer voor je kindje te zingen!
Lees hardop voor, zelfs als ze veel te jong zijn om het verhaal te begrijpen
Maak samen een wandelingetje en praat over alle interessante dingen die buiten op jullie pad komen.

Speel kiekeboe- en klapspelletjes. Deze spelletjes maken ze aan het lachen. Voor jonge ouders het mooiste geluid ter wereld.

Misschien vind je dit ook interessant: