baby brain boosters

Stimulansen voor de hersens van je baby

Caitlin Boyle

Voor je het weet sta je perplex van het wiskundehuiswerk van je kind. Maar op dit moment ben jij zijn beste lerares, en alleen maar door het spelen en contact maken met hem, maak je hem slimmer. Introduceer nieuwe woorden, geluiden, objecten en ervaringen om de hersenen op een ongelooflijke snelheid te laten groeien.

Als je denkt dat je baby niets opneemt van wat je zegt of doet, wacht dan maar. Binnen een paar weken zul jij versteld staan van zijn trucjes - dingen die hij van jou heeft geleerd!

Hoe leert je baby?


De hersenen van je baby zijn bij de geboorte nog niet volledig ontwikkeld. Er zijn nog nauwelijks verbindingen tussen de hersencellen.
Alles wat je baby meemaakt, helpt om verbanden te leggen in zijn hersenen, dus één-op-één interactie en de introductie van nieuwe en opwindende dingen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Geef je kind ervaringen die alle vijf zintuigen van je kind prikkelen: tast, geluid, reuk, zicht en smaak. Eenvoudige dingen, zoals het laten horen van muziek, de handpalm van je baby zachtjes over de harde baardharen van papa halen, en zelfs het laten ruiken aan een kopje koffie, al deze dingen helpen om complexe verbanden te ontwikkelen in zijn kleine hersenen.

Eén van de mooiste dingen voor nieuwe ouders is om te zien hoe een kind de wereld ontdekt. Het klikt als een cliché, maar de wereld is echt geweldig door de ogen van je kind!

Focus je niet op het behalen van mijlpalen


Je hebt het zeker eerder gehoord, je zal het nog vaker horen en het is o-zo-waar: Alle baby's zijn verschillend!
Baby's ontwikkelen zich op hun eigen tempo, en als je kleintje geen nieuwe vaardigheden lijkt te ontwikkelen, staan zijn kleine hersentjes toch geen moment stil!

De eerste drie maanden ontwikkelt je baby zich heel snel en gaat het bewust en gericht bewegen. Hij tilt zijn hoofd op, doet zijn handjes open en dicht, leert zintuiglijke vaardigheden zoals een object volgen met zijn ogen en leert sociale vaardigheden, zoals lachen.

Tussen de vier en zeven maanden krijgt je baby steeds meer controle over zijn lichaam. Hij vindt sociale spelletjes interessant en ontdekt de wereld met zijn handen en mond.

Als je baby bijna een jaar oud is zal zijn brein nog verder ontwikkelen en zal hij kunnen zitten en verstopte objecten kunnen vinden.

Al deze mijlpalen vinden plaats in een aaneengesloten leerproces en er is een ruim tijdsbestek van wat 'normaal' wordt gevonden. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je baby, kun je altijd terecht bij je huisarts. Wanneer er sprake is van een vertraging, kan vroege behandeling een groot verschil maken.

Misschien vind je dit ook interessant: