Hoe je de tandjes van je baby stralend wit kunt houden

Hoe je de tandjes van je baby stralend wit kunt houden

Suzanne Dixon

Gezonde tanden zijn cruciaal voor de algehele gezondheid en het uiterlijk, zowel tijdens de kinderjaren als de rest van het leven. Preventieve tandheelkunde is tegenwoordig zo goed dat onze kinderen zeer waarschijnlijk die stralende parelwitte tanden de rest van hun leven zullen behouden.

We kunnen tegenwoordig zoveel over angst en pijn voorkomen bij het verzorgen van de tanden, dat er geen reden tot bezorgdheid is bij het halfjaarlijkse bezoekje aan de tandarts.

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je kind de juiste verzorging krijgt en de juiste gewoontes aanleert, zodat zijn glimlach voor de rest van zijn leven stralend blijft.

Kies een kindvriendelijke tandarts


Er zijn speciale kindertandartsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd en gespecialiseerd zijn in kindergebitten. Als er bij jou geen in de buurt woont, zoek dan een tandarts wiens wachtkamer, personeel en houding je bevalt en aantoont dat hij/zij goed met kinderen kan omgaan. Je kunt het ook aan je dokter vragen.

Ga vroeg naar de afspraak


Kom al vroeg op de afspraak, zodat je kind vertrouwd kan raken met de omgeving.

Let op je eigen houding tegenover de tandarts


Veel ouders hebben slechte herinneringen aan de tandarts uit hun jeugd en kunnen onuitgesproken negatieve gevoelens over de tandartsstoel uitstralen. De ouder die met het meeste gemak positief tegenover een tandarts staat, kan beter met het kind meegaan.

Respecteer die babytandjes


Ook al zal je kind zijn melktandjes kwijtraken, een goede verzorging, inclusief vullingen, coating en het trekken van tanden die afgestorven zijn, is belangrijk zodat de tanden onder het tandvlees en de kaak goed groeien en gezond blijven.

Sta open voor suggesties over tandverzorging die, toen jij zelf een kind was, nog niet bestonden, en vergeet niet om veel vragen te stellen.

Hier een paar richtlijnen die je thuis kunt volgen om het gebit tussen de afspraken door glanzend te houden:

Leer kinderen aan twee keer per dag hun tanden te poetsen


Het beste moment is na het ontbijt en voor het naar bed gaan. Houd toezicht op het tandenpoetsen, 's avonds voor kinderen onder de zeven en controleer alle tandenpoetsbeurten van kinderen onder de vier.

Gebruik een zachtharige borstel


Harde tandenborstels kunnen het tandvlees bezeren en bacteriën bevorderen. Vervang de borstel elke zes maanden, of eerder zodra hij versleten is.

Leg een timer in de badkamer


Stel deze in voor twee of drie minuten. Dat is de tijd die nodig is om de tanden grondig te poetsen.

Check on Fluoride


Contact your doctor about using fluoride supplements, as the kind and amount will depend upon the fluoride content in your local water. Don’t assume fluoride from bottled water is enough!

Vermijd plakkerig voedsel


Sommige soorten winegums of fruitrollen bestaan alleen maar uit suiker en laten de hele dag een plakkerige laag achter op de tanden.

Met een goede verzorging van de tanden thuis en bij de tandarts, en met de juiste hoeveelheid fluoride, zal je kind zijn hele leven een stralend witte glimlach houden. En vergeet niet om wat geld opzij te leggen voor de orthodontist: die beugels zullen voordat je er erg in hebt nodig zijn!

Misschien vind je dit ook interessant: