keeping-your-babys-teeth-strong

Houd de tandjes van je baby sterk

Jane Chou

Vergeleken met andere mijlpalen voor je baby is het doorkomen van de eerste melktandjes moeilijk voorspelbaar. Het is zelfs zo dat, hoewel de eerste tandjes gemiddeld na zes maanden doorkomen, sommige baby's met een of meer tandjes worden geboren, terwijl andere hun eerste verjaardag vieren met een tandeloze grijns.

Wanneer de eerste tandjes van je kind doorkomen, moet je de mondhygiëne opvoeren om ervoor te zorgen dat de glimlach van je baby stralend blijft. De eerste stap is begrijpen hoe gaatjes ontstaan.

Oorzaken van gaatjes


De mond van je nieuwe baby bevat bacteriën, net als bij ieder ander het geval is. Als hij eet of drinkt, blijven voedselresten of een beetje drinken achter in zijn mond. Bacteriën gebruiken dit vervolgens als voedsel, waarbij zuren worden geproduceerd die tandjes aantasten en gaatjes veroorzaken in de buitenste laag (het tandglazuur), waardoor gaatjes ontstaan.

Daarom is het een absoluut vereiste om de tanden en het tandvlees van je baby schoon te houden tussen maaltijden. Gelukkig is dat gemakkelijk.

Babytandjes beschermen tegen tandbederf


Maak er vanaf de eerste dag een gewoonte van om het tandvlees van je kindje voorzichtig af te vegen na elke maaltijd en voor het slapengaan, zelfs nog voordat haar eerste tandje doorkomt.

Gebruik een stukje gaas of een washandje dat is bevochtigd met water. Wanneer je kind eenmaal melktandjes heeft, kun je overschakelen op een zachte tandenborstel voor baby's.

Baby's kunnen niet op commando spugen, dus je kunt het beste eerst een fluoride peutertandpasta met maximaal 1000ppm (2x per dag ter grootte van een erwt) gebruiken, vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt. Voor meer informatie kijk op www.gewoon-gaaf.nl Raadpleeg je tandarts, mondhygiënist of het Ivoren Kruis. Zij kunnen aangeven wanneer het oké is om over te schakelen op tandpasta die meer fluoride bevat.

Als je kleintje dorst krijgt tussen maaltijden, bied je hem zo mogelijk water aan en beperk je de hoeveelheid sap en suikerhoudende of kleverige voedingsmiddelen, zoals koekjes en snoep.

Om te vermijden dat je bacteriën die gaatjes veroorzaken, vanuit jouw mond overdraagt aan je baby, kun je beter geen voedsel of drank delen of zijn lepel of fopspeen in je mond stoppen. Vraag je tandarts naar fluoride, die het glazuur van de tanden van je baby versterkt, waardoor zuren minder gemakkelijk schade kunnen aanrichten.

Hoewel babytandjes tijdelijk zijn, zijn ze toch belangrijk. Je kind heeft zijn babytandjes niet alleen nodig om te kauwen en te praten, maar ze creëren ook ruimte voor zijn volwassen tanden.

Kortom: poets het tandvlees en de tanden vanaf het begin, zodat je kleintje nog jarenlang een prachtige glimlach kan laten zien.

Misschien vind je dit ook interessant: