tooth-troubles-how-to-identify-and-treat-dental-injuries

Problemen met de tanden: hoe je gebitsproblemen signaleert en behandelt

Suzanne Dixon

Peuters die net kunnen lopen, zullen waarschijnlijk wel enkele keren vallen en hun tanden beschadigen. Het is zelfs zo dat ongeveer een derde van alle peuters te maken krijgt met letsel aan de tanden! Het risico is het grootst tussen 18 en 40 maanden, dus leer nu wat je moet doen in het geval dat.

Maak een afspraak met de tandarts voordat je baby loopt, zodat je weet wie je in geval van nood moet bellen. Kinderartsen en tandartsen adviseren om het eerste bezoek te laten plaatsvinden als het kind één jaar is. Zo kan je kind alvast aan de tandarts wennen.

Losgeraakte tanden


Als de tand van een baby volledig loskomt, bestaat de kans dat de tandarts deze niet kan terugplaatsen en de tand eruit moet. Tanden van het vaste gebit kunnen echter worden teruggeplaatst binnen één of twee uur na het letsel.

Als je kind een vaste tand kwijtraakt als hij ouder is, doe je deze in een schoon bakje met een beetje van zijn spuug en ga hiermee onmiddellijk naar de tandarts of de Eerste Hulp.

Oefen druk uit op het gat waar de tand ontbreekt om het bloeden te stelpen. Als het bloeden niet na tien minuten van constante, stevige druk stopt, raadpleeg je de tandarts of ga je naar de Eerste Hulp.

Geef je kind paracetamol tegen de pijn nadat het bloeden is gestelpt.

Als een tand van je kind afbreekt en zich half in en half buiten het tandvlees bevindt, of als er een breuklijn over de tand loopt of een homp roodachtig vlees (de tandpulp) uitsteekt, ga je onmiddellijk naar de tandarts!

Als de tand alleen een beetje is verschoven, hoeft hier geen aandacht aan te worden besteed. Je kind zal de tand waarschijnlijk in de komende paar dagen met zijn tong terug op de plaats duwen. Als een tand omhoog is geduwd tot in het tandvlees maar niet is afgebroken of bloedt, wacht je tot de volgende dag voordat je naar de tandarts gaat. Vergeet niet contact op te nemen met de tandarts voor het gebit van je kind, omdat nu of in de toekomst mogelijk verdere verzorging nodig zal zijn.

Tanden die van kleur veranderen


Na gebitsproblemen is de kans groot dat babytandjes na een aantal weken van kleur veranderen. Als dat gebeurt, betekent dit dat de tand van binnen dood is en mogelijk moet worden getrokken. Maar maak je geen zorgen: het trekken van tanden is tegenwoordig een snelle, pijnloze ingreep.

Als de tanden van je kind in orde zijn, maar hij zijn tandvlees of lippen heeft gesneden of gekneusd, pas je kou en druk toe. Een klein zakje ijs werkt waarschijnlijk heel goed. Als de snee langer is dan 0,5 cm of over de liprand heenloopt, moet je met je kleintje naar de huisarts. Deze kan controleren of alles goed zal genezen.

Snee in de tong


Raak niet in paniek als je kind zijn tong snijdt en je een hoop bloed ziet. De tong heeft een uitstekende doorbloeding en levert dus een behoorlijk bloederig spektakel op! Behalve bij zeer grote sneden geneest de tong echter vanzelf.

Onthoud dat, hoewel melktanden niet permanent zijn, deze toch moeten worden behandeld bij beschadigingen. Een verwonding aan het gebit kan het vaste gebit beschadigen dat zich onder het tandvlees ontwikkelt, waardoor het doorkomen hiervan mogelijk wordt vertraagd, terwijl tandbederf bij het melkgebit de algemene gezondheid van tandvlees en tanden kan aantasten. Houd de tandjes dus in de gaten!

Misschien vind je dit ook interessant: