development-and-key-milestonescrawling-101-types-of-development-and-key-milestonescrawling

Beginnen met kruipen: verschillende soorten van kruipen

Deidre Uria

Kruipen, een van de vele motoriekmijlpalen die veel baby's in het eerste jaar bereiken, begint volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) in het algemeen tussen de leeftijd van 7 tot 10 maanden.

Het feit dat je baby klaar is om te kruipen heeft minder te maken met de leeftijd, maar meer met de spierkracht. Dus het is belangrijk om je kind niet te dwingen te kruipen. Hier vind je stap-voor-stap tips om je kleintje te begeleiden van zitten naar bewegen:

Fases van kruipen


De weg naar het kruipen begint volgens de AAP meestal als je baby van de ene naar de andere kant gaat rollen en als hij leert zelfstandig te zitten, gevolgd door:

• Op handen en voeten zitten
• Heen en weer schommelen
• Achteruit glijden wanneer de coördinatie zich ontwikkelt
• Bewegen van armen en benen om zichzelf vooruit te bewegen

Je kunt je baby aanmoedigen om te kruipen door hem regelmatig op de buik te leggen, speelgoed en boekjes net buiten het bereik te leggen en tegen zijn voeten te duwen wanneer je baby op handen en voeten zit. Dit stimuleert de beweging vooruit.

Soorten kruipen


De AAP verklaart dat er geen "juiste" manier van kruipen is voor baby's, maar je zult ontdekken dat je kind de voorkeur heeft voor één (of meer) van de volgende zes kruipstijlen:

1. Klassieke manier van kruipen: afwisselend met één arm en het tegenovergestelde been (bijvoorbeeld rechterarm met linkerbeen).

2. Als een krab: eén knie gebogen en het andere been gestrekt om vooruit te komen.

3. Tijgeren: plat op de buik, zichzelf met alleen de armen vooruit slepen (net als soldaten in het leger).

4. Als een beer: op handen en voeten met gestrekte ellebogen en knieën.

5. Schuivend kruipen: met behulp van de armen vooruit schuiven op de billen.

6. Rollen: vooruit bewegen door het lichaam te rollen en draaien.

Sommige kinderen leren nooit kruipen, maar gaan direct van zitten over op lopen. Volgens kinderarts Dr. Alan Greene, is er fysiek niets mis met je kind als hij niet "op tijd" gaat kruipen of zelfs helemaal niet kruipt, zolang hij zich maar over de vloer beweegt met iedere arm en ieder been, op welke manier dan ook.

Pas op als je baby slechts één kant van zijn lichaam gebruikt om te kruipen, dit zou kunnen duiden op een probleem. Neem voor de zekerheid dan contact op met de huisarts!

Je baby zal leren kruipen wanneer hij er klaar voor is en zal dit op zijn eigen manier doen, dus blijf geduldig en positief.

Misschien vind je dit ook interessant: