Mastering-the-bathroom

In de badkamer. Alles over babygewoontes, hygiëne voor kleintjes, zelfstandigheid

Annette Karmiloff-Smith & Malte Mienert PhD, FBA, FMedSci, MAE & Prof. Dr.

Stel jonge kinderen in staat om in hun vroege jaren goed gedrag te leren en correcte gewoontes aan te leren; dit vormt de basis voor hoe ze zich later in hun leven zullen gedragen.

De badkamer is de eerste ruimte voor je kind goede gewoontes en hygiëne aan te leren en het belang van goed voor je eigen lichaam te zorgen te herkennen. Dit is het begin van de onafhankelijkheid van kinderen. Door een kind aan te moedigen om onafhankelijk te worden en zelfstandig taken uit te voeren kan zijn zelfvertrouwen enorm toenemen, en moedig je hem aan om meer en meer dingen onafhankelijk uit te voeren. Dit zal zijn onafhankelijkheid als kind ondersteunen. Dit is in het bijzonder van toepassing in de badkamer, waar een kind het vaak moeilijk vindt om zich te concentreren en alledaagse taken uit te voeren, zoals zijn handjes wassen en naar de wc gaan.

Zorg voor een goede balans tussen genoeg hulp bieden en je kind dingen zelf laten doen. Ga niet te snel! Onderschat de onafhankelijkheid van kinderen niet. Bied je hulp aan en accepteer dat hij met terugslag te maken kan krijgen. Het belangrijkste is dat hij het blijft proberen.
Kinderen raken snel van de slag door verandering. Probeer regelmatige routines op te bouwen met dezelfde mensen en gebruik dezelfde producten. Een nieuwe tandenborstel of een nieuwe shampoo die zonder hun 'toestemming' is gekocht kan een terugslag veroorzaken in hun voortgang.
Naarmate je kind zich ontwikkelt kun je de taken die hij zelf kan ook laten ontwikkelen. Waardeer zelfs de kleinste prestaties die gerelateerd zijn aan gewoontes van baby's.
Forceer je kind niet als het niet wil. Als je kind iets dat je voorstelde weigert, begin dan geen discussie en dwing hem niet. Doe iets verrassends of interessants om hem van het conflict af te leiden.
Je kunt het aanleren van een goede hygiëneroutine voor kinderen leuk maken door ze te motiveren om de taken onafhankelijk uit te voeren.

Misschien vind je dit ook interessant: