development-and-key-milestonescrawling-creeping-and-cruising-your-babys-on-the-move

Kruipen, sluipen en voortbewegen: je baby is in beweging!

Shelly Reese

Terwijl lopen een mijlpaal is voor jouw baby, komt deze ontwikkeling niet uit de lucht vallen. Voor jouw baby is lopen gewoon deel van de natuurlijke ontwikkeling van vaardigheden waardoor hij uiteindelijk het lichaam van de grond krijgt om zich te bewegen.

Hoe lang dat duurt, en op welke manier, je kunt deze ontwikkelingen niet plannen. Je zult dus de komende paar maanden steeds weer verrast worden.

In voorbereiding op die grote eerste wandeling, waarschijnlijk één of twee wiebelige stapjes, moet je baby eerst een aantal motorieke prestaties verrichten.

Tussen 5 en 8 maanden


Gedurende deze tijd kunnen veel baby's hun hoofd optillen terwijl ze op hun buik liggen. Al snel zal hij zich kunnen opdrukken met de armen en zijn borstkas van de grond tillen. Er is een grote kans dat je baby tijd op de buik nu ook leuker gaat vinden, nu hij beter kan rondkijken om te zien wat er allemaal gebeurt.

Zodra je kind de kracht en vaardigheid heeft, zal hij gaan heen en weer bewegen op de buik en met armen en benen zwaaien zoals bij het zwemmen.

Hij kan waarschijnlijk in beide richtingen omrollen, hoewel dit waarschijnlijk niet meteen gebeurt. Sommige baby's vinden omrollen een geweldige manier om zich voort te bewegen en gebruiken dit in plaats van kruipen.

Tussen 7 en 10 maanden


Houd je kleintje in de gaten, waarschijnlijk gaat hij experimenteren met kruipen, volgens de American Academy of Pediatrics (AAP).

Sommige baby's gaan nooit op een klassieke manier kruipen. Zij tijgeren rond op hun buik als echte commando's, schuiven op de billen, lopen als beren op handen en voeten, schuifelen als een krab achteruit of zijdelings of rollen eenvoudig om.

Zolang je baby beide kanten van zijn lichaam en alle armen en benen evenveel gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken volgens de AAP. Het gaat erom dat je baby komt waar hij wil gaan. Er bestaat geen ultieme kruipstijl. Tijdens deze periode gaat je baby zich optrekken en langs het meubilair lopen (zich stapje voor stapje vasthoudend).

Rond één jaar


Rond de eerste verjaardag gaat je baby waarschijnlijk zijn eerste stapjes alleen zetten. Volgens de AAP gaan de meeste baby’s tussen de 9 en 16 maanden lopen.

Het is algemeen bekend dat je moet kunnen lopen voordat je kunt rennen. Datzelfde geldt voor je baby! Lopen vereist kracht en evenwicht en hij moet die motorieke vaardigheden eerst ontwikkelen voor hij op stap kan.

Tot slot: vergelijk je kind niet met andere kinderen. Als jouw baby wat langzamer is of zijn manier van kruipen wijkt af, maak je geen zorgen. Terwijl je kind kruipt, sluipt of zich op een andere manier voortbeweegt, leert het de vaardigheden die hij nodig heeft voor de volgende grote stap.

Misschien vind je dit ook interessant: