Ontwikkeling van de baby, zwangerschapsfases. Luisteren in de buik - voorlezen

Ontwikkeling van de baby, zwangerschapsfases. Luisteren in de buik - voorlezen

Suzanne Dixon MD, MPH

Wist je dat je jouw baby al vóór de geboorte op het leren lezen kunt voorbereiden? Van het verzamelen van je favoriete kinderboeken tot het schrijven van je babydagboek, hier ontdek je hoe je in een heel vroeg stadium lezen bij je kindje kunt stimuleren.

Start met leesactiviteiten tijdens je zwangerschap. Dit stimuleert het taalvermogen van het kind en kan ervoor zorgen dat hij zijn hele leven met plezier gaat lezen. Laten zien dat je zelf regelmatig leest, is van invloed op de leesbereidheid van je kind.

Plan een dagelijks leesmoment in, dit wordt straks voorleestijd voor de baby. Zoek een plekje waar je niet wordt afgeleid, zorg voor goed licht en een comfortabele stoel met voldoende extra ruimte voor als je kind er straks bij zit. Geniet elke dag van het lezen tijdens de zwangerschap, zo maak je er een gewoonte van, een traditie die je later met je kind kunt voortzetten.
Zoek oude boeken met verhalen uit je eigen kindertijd. Je zult merken dat oude kinderverhalen en plaatjes nog sterke herinneringen naar boven brengen. Sommige boeken zijn tijdloos. Beslis welke boeken je gaat gebruiken om aan je eigen baby voor te lezen. Praat met je eigen ouders of andere familieleden die je hebben voorgelezen. Vraag om tips. Je bent nu klaar om de voorleestraditie van je familie voort te zetten.
Vraag om boeken die geschikt zijn voor de allerjongsten wanneer mensen een cadeau willen geven. Van je vrienden zul je boeken krijgen die voor hen of hun kinderen belangrijk waren. Onthoud: de beste boeken zijn de populairste boeken. Lees vooral boeken voor die worden aangeraden door vrienden en familie.
Loop een rondje door je eigen huis en kijk vanuit het oogpunt van een lezer. Zijn er in jouw huis genoeg plekken om te lezen? Liggen er bijvoorbeeld boeken in de woonkamer of slaapkamer? Is jouw huis leesvriendelijk? Als een kind tijdens het opgroeien wordt omringd door boeken, is het zeer waarschijnlijk dat deze een deel van zijn leven gaan uitmaken. Daarnaast geldt voorlezen als een belangrijke factor in de ontwikkeling van de baby. Geef jij het goede voorbeeld?
Als je kleuterscholen bezoekt of afspreekt met een oppas die in je huis komt oppassen, vraag dan specifiek naar lezen en voorleestijd. Zoek uit of hier de prioriteit ligt of dat het bijvoorbeeld een normaal deel van de geplande zorg is. Druk je omgeving op het hart dat lezen voor jou een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de baby is. Lezen en taalactiviteit zijn de belangrijkste pijlers bij de ontwikkeling van een kind. Zorg dan ook dat deze twee onderwerpen op je lijstje staan bij het maken van een keuze voor kinderopvang..
Houd een babydagboek bij. Vertel in dit boekje over de tijd vlak voor de bevalling en houd gebeurtenissen met jouw kind bij. Een gedetailleerde beschrijving van een gebeurtenis of een korte observatie, misschien met een schets, zal voor je kind later veel betekenen als hij leest wat jullie samen deden in de dagen en weken voordat hij geboren werd.. Kinderen houden meer van hun eigen verhaal dan van welk verhaal dan ook, dus begin het op te schrijven. Je zult versteld staan hoe snel je je schrijverschap moet delen met een peuter die staat te popelen om alles over zijn dagen te vertellen, terwijl jij het op papier zet.

Misschien vind je dit ook interessant: