Building-your-child-s-confidence

Ontwikkeling van je kind. Zelfvertrouwen geven: kruipen en de eerste stapjes.

Hoe zorg je ervoor dat je kindje sterk en zelfverzekerd opgroeit? Het creëren van een veilige omgeving, het stellen van grenzen en het vieren van succes: lees hier elf manieren om het zelfvertrouwen van je kind te versterken.

Kruipend, schuivend of met wiebelige stapjes; op het moment dat je kleintje zich begint te verplaatsen, begint hij de wereld te verkennen. Logisch, hij heeft net een nieuw zeer interessant feit ontdekt, namelijk dat hij in beperkte mate kan kiezen waar hij kan gaan en staan. Hij is niet langer gebonden aan de plekken en objecten die jij tot nu toe altijd voor hem hebt gekozen. De wereld is een schatkist en voor de nieuwsgierige eenjarige zijn de mogelijkheden voor plezier en ontdekking eindeloos. Zelfvertrouwen over zijn fysieke vaardigheden opbouwen maakt onderdeel uit van gezonde ontwikkeling. Bijna alle baby's van twaalf maanden zijn al voorbij de kruipfase, kunnen zelfstandig staan en maken hun eerste babystapjes; dit zijn belangrijke veranderingen voor je kindje, die vanaf dit moment te maken krijgt met veel nieuwe uitdagingen. Dit is de leeftijd waarop zowel de fysieke als cognitieve vaardigheden (bijvoorbeeld taal en communicatie) zich sneller ontwikkelen. Het begin van onafhankelijkheid. Het opdoen van nieuwe ervaringen en het leren van nieuwe vaardigheden bevorderen de psychologische ontwikkeling en het gevoel van welzijn van je kindje. Wanneer je kindje een jaar oud is, is hij zich ineens bewust van de scheiding tussen zichzelf en zijn verzorger. Dit geeft hem genoeg zelfvertrouwen om hem een tijdje alleen te laten. Dit wordt geleidelijk aan geïllustreerd door hun fysieke scheiding van jou. Eerst door kruipen, later door stapjes. De fysieke afstand tot de moeder wordt letterlijk groter.

Bedenk een routine.

Een duidelijke routine geeft je kindje vastigheid waardoor hij makkelijk kan omgaan met onzekere emoties.

Aanmoediging.

Ouders spelen een belangrijke rol in het opvijzelen van het zelfvertrouwen van hun kind; positieve aanmoediging is de beste manier om kinderen over hun angsten heen te helpen. Moedig je kindje aan om nieuwe dingen uit te proberen en fouten te maken. Dit is een natuurlijk onderdeel van opgroeien.

Creëer een veilige omgeving.

Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving zal je kindje helpen om zelfverzekerder te worden.

Geef het goede voorbeeld.

Geef het goede voorbeeld. Je kindje zal zelfverzekerder zijn als jij dat ook bent!

Luister aandachtig.

Neem je kindje vooral serieus, geef hem liefde en waardering wanneer hij dit nodig heeft. Dit stimuleert de ontwikkeling van een persoonlijkheid en het gevoel van eigenwaarde.

Help waar nodig.

Voor een kind is het belangrijk als hij het gevoel heeft dat jij zijn behoeften en frustraties aanvoelt. Hij zal zo eerder nieuwe dingen uitproberen en groeit zo naar de volgende fase.

Stel grenzen.

Door grenzen te stellen help je hem om grenzen voor zichzelf te stellen. Daarbij helpt het jou om een veilige omgeving te creëren voor de ontwikkeling van je kind.

Geduld.

Wees geduldig met je kindje. Als ze steeds dezelfde fouten maken, betekent dit niet dat ze niet leren. Integendeel!

Vier het succes.

Erken en beloon zelfs de kleinste successen. Je kindje vindt het fijn om te horen wanneer hij dingen goed doet. Het helpt je kindje om trots op zichzelf te zijn en stimuleert hem om andere uitdagingen aan te gaan.

Interacties.

Moedig je kind aan om te communiceren en te spelen met andere kinderen en volwassenen.

Samen ontdekken.

Neem je kindje mee naar nieuwe plekken. Help hem om de interessante en mooie dingen te ontdekken in de wereld.

Misschien vind je dit ook interessant: