Baby-development-18-to-21-months

Peuterontwikkeling: 18 tot 21 maanden

Cheryl Lock

Wie is dat kind? In de periode van 18 tot 21 maanden herken je je kleintje bijna niet meer terug: opeens leert hij klimmen, lopen en met anderen te spelen. Lees meer over de ontwikkeling van je kleintje in deze maanden.

Als het lijkt alsof je kindje van 18 tot 21 maanden opeens een compleet nieuwe persoonlijkheid heeft ontwikkeld, vrees dan niet. Dat is volstrekt normaal. Het hoort erbij dat je kindje in zijn tweede jaar zijn onafhankelijkheid ontdekt. Kijk of je de volgende mijlpalen herkent van deze ontwikkelingsfase.

Lopen en rennen
De meeste kinderen leren lopen als ze tussen de 9 en 17 maanden oud zijn. Dus wanneer je kind 18 maanden oud is, zal hij waarschijnlijk lopen met behulp van meubels en andere dingen die hij tegenkomt op zijn pad. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je huis kindveilig is om je rondlopende kleintje te beschermen. En let op: zes maanden nadat je baby heeft leren lopen, zal hij waarschijnlijk kunnen rennen. Zet de gympjes maar klaar!

Klimmen
Als hij eenmaal kan rennen, zal je kind weer een nieuwe activiteit ontdekken: klimmen. 'Omhoog' is straks misschien zijn nieuwe lievelingswoord. Ineens ziet hij alles in huis aan voor een klimrek: van de meubels en de trap tot de hond en je benen. Dit is een goed moment om een paar activiteiten te ondernemen waarbij je kindje echt kan klimmen.

Vrienden maken
Zelfs als er al vriendjes bij hem thuis zijn geweest om te spelen, dan wist je kindje waarschijnlijk niet goed wat hij met zijn nieuwe vriendjes moest doen. Dat zal in de komende maanden veranderen. Let op signalen dat je kind belangstelling krijgt voor andere kinderen die hij tegenkomt en zelfs met ze gaat spelen. Hij is misschien nog niet in staat om te delen en op zijn beurt te wachten, maar hij is al een eind op weg.

Fantasiespel
Fantasiespel is belangrijk voor de ontwikkeling en verbeeldingskracht van je peuter. Als hij tussen de 18 en 24 maanden oud is, zal zijn fantasie steeds meer onderdeel worden van het spel. Rond deze tijd zal je peuter tegen zijn knuffelbeesten gaan babbelen en poppen eten gaan geven. Moedig je kind aan om zijn fantasie te gebruiken door speelgoed te kiezen zoals poppenhuizen, speelgoedeten en verkleedkleren.

Praten
De spraakontwikkeling van je peuter gaat tussen maand 18 en 21 ook enorm vooruit. Tot nu toe kon je baby waarschijnlijk alleen een paar woordjes brabbelen en herhalen wat jij zegt, maar op deze leeftijd gaat hij eenvoudige zinnen zeggen, zoals "Ik ben klaar". Doe spelletjes met je peuter die hem helpen zijn nieuw ontdekte taalgevoel te ontwikkelen, zoals telefoontje spelen of om de beurt een boek 'voorlezen'.

Onthoud dat er tussen de 18 en 21 maanden een hoop gebeurt in de ontwikkeling van je kind. Misschien verbaast het je dat hij opeens veel onafhankelijker is en dat hij zo snel groeit, maar die fases betekenen alleen dat het perfect gaat met de ontwikkeling van je baby. Hij doet alles helemaal volgens schema.

Misschien vind je dit ook interessant: