newborn to preschooler- what your baby-s talking means

Van pasgeboren baby tot kleuter: wat het praten van je kind betekent

Katie Murray

Het gepraat en gebrabbel van je baby klinkt niet alleen schattig, het betekent ook iets. Zelfs wanneer je nieuwe baby nog maar net geboren is, kunnen zijn geluiden je al veel vertellen over wat er in zijn leven gebeurt.

Vraag je je af wat "goe-goe" en "ga-ga" betekenen? Deze gids voor babytaal van alle leeftijden maakt het je duidelijk!

Het praten van baby's van één maand


Direct na de geboorte communiceren de meeste baby's wanneer ze ergens op reageren. Nadat je nieuwe baby ongeveer negen maanden in een kalme omgeving heeft doorgebracht schrikt de baby waarschijnlijk van alle nieuwe geluiden en ervaringen.

Zijn huilen, bruuske bewegingen en zuchten kunnen allemaal betekenen dat hij iets nieuws ervaart. Deze kleine uitingen geven aan dat je kleintje zich ontwikkelt en alert is. Ze kunnen je ook helpen beter te begrijpen wanneer hij honger heeft of moe is.

Het praten van baby's van vier maanden


Wanneer je baby ongeveer vier maanden is, kan hij beginnen met het imiteren van de geluiden die hij sinds zijn geboorte heeft gehoord. Dit wordt vaak brabbelen genoemd en is opnieuw een teken dat je baby zich in gestaag tempo ontwikkelt.

Luister hoe je baby bij het brabbelen de toonhoogte van zijn stem laat dalen en stijgen. Dit is een duidelijk teken dat hij je stembuigingen kopieert. Moedig dit aan door zo veel mogelijk langzaam en zorgvuldig met hem te spreken.

Het praten van baby's van zes tot acht maanden
De periode van zes tot acht maanden is een drukke tijd wat betreft het praten van de baby. Op deze leeftijd begint je baby misschien al te kruipen, en valt het je op dat hij tijdens het brabbelen naar zijn speelgoed wijst, een mooi voorbeeld van de eerste fase van communicatie.

Deze fase van elementaire communicatie kan een goede tijd zijn je baby kennis te laten maken met gebarentaal! Lees een instructieboek of bekijk een video en begin een aantal woorden die je regelmatig gebruikt wanneer je met je baby praat uit te beelden, bijvoorbeeld 'drinken', 'eten', 'slapen' en 'luier'.

Als je begint wanneer je baby zes of zeven maanden is, zal hij je met acht of negen maanden misschien in gebarentaal beantwoorden. Tenslotte zeggen sommige baby's in deze fase hun eerste woordjes, meestal 'mama' of 'da-da'.

Het praten van baby's van 12 tot 18 maanden


Je baby zal de komende maanden waarschijnlijk nog een aantal woorden oppikken. Hij begint misschien ook met het nadoen van een gesprek door te brabbelen met pauzes en je te 'antwoorden' nadat je hem een vraag hebt gesteld.

Wees je ervan bewust dat hij al heel wat begrijpt van wat je zegt, hoewel zijn woordenschat op deze leeftijd nog steeds beperkt is – blijf dus met hem kletsen om zijn taalontwikkeling te stimuleren!

Het praten van peuters van 18 tot 24 maanden


Nu je kind al een flink aantal woorden beheerst, begint hij deze met elkaar te verbinden om de eerste versies van zinnen te maken (bijvoorbeeld "Alles klaar!"). Nu je peuter steeds beter kan beschrijven wat hij wil ("Melk, mama!") of wat hij leuk vindt ("Gaan schommelen!") zul je merken dat het eenvoudiger wordt met hem te communiceren, een aangename mijlpaal in het leven van jou en de baby.

Net als met alle mijlpalen in het leven van de baby, is het goed om je te realiseren dat taal zich bij elk kind op een andere manier en in een ander tempo ontwikkelt. Je nieuwe baby is uniek en heeft misschien meer of minder tijd nodig dan anderen om te beginnen met het maken van geluiden en gebaren. Voor je het weet komt het kind in de praatgrage kleuterschoolfase en is het gedaan met de rust en stilte!

Misschien vind je dit ook interessant: