5 things to expect when your baby learns to walk

Vijf dingen die je kunt verwachten wanneer je baby leert te lopen

Cheryl Lock

Als peuter ziet je kleintje de wereld vanuit een hele andere invalshoek. Dit perspectief, ook al is dit nu maar zo’n 50 cm hoger van de vloer, is het begin van een verdere ontwikkeling van zijn motorische en mentale vaardigheden.

Hier zijn vijf dingen die je mobiele kleintje dankzij zijn loopvaardigheden zal doen (of vaker zal doen).

1. Rennen


De meeste baby's leren tussen de 9 en 17 maanden lopen, dus als ze 18 maanden zijn, zullen ze waarschijnlijk beginnen te rennen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je huis kindveilig is voor je kind dat nu mobiel is.

En let op: zes maanden nadat je baby heeft leren lopen, zal hij waarschijnlijk kunnen rennen. Haal je sportschoenen uit de kast!

2. Klimmen


Als hij eenmaal kan rennen, zal je kind daarna weer een nieuwe activiteit ontdekken: klimmen.

'Omhoog' is straks misschien zijn nieuwe lievelingswoord. Ineens ziet hij alles in huis aan voor een klimrek: van de meubels en de trap tot de hond en je benen.

Dit is een goed moment om een paar activiteiten te ondernemen waarbij je kind echt kan klimmen. Er zijn klimrekken voor binnen, klimklasjes voor avontuurlijke peuters, of de trap! Maar zorg er wel voor dat je altijd dicht in de buurt van je peuter blijft.

3. Vrienden maken


Zelfs als er al speelafspraakjes bij jou thuis zijn geweest wist je kindje waarschijnlijk niet goed wat hij met zijn nieuwe vriendjes moest doen. Dat zal in de komende maanden veranderen. Hij zal zich gaan interesseren voor andere kinderen en zelfs contact met ze zoeken.

Hij is misschien nog niet in staat om te delen en op zijn beurt te wachten, maar hij is al een eind op weg.

4. Doen alsof


Doen alsof is belangrijk voor de ontwikkeling en de verbeelding van je baby, en tussen de 18 en 24 maanden zal hij dit gedrag gaan vertonen. Rond deze tijd zal je peuter tegen zijn knuffelbeesten gaan babbelen en zijn poppen eten gaan geven. Moedig je kind aan om zijn fantasie te gebruiken door speelgoed te kiezen dat hier goed bij aansluit, zoals kostuums, poppenhuizen en speelgoedeten.

Door het speelgoed uit te spreiden of het ergens mee naar toe te nemen, kun je je peuter helpen bij de vaardigheid om meerdere dingen te dragen en zo zijn hand-oogcoördinatie ontwikkelen.

5. Sociaal gedrag


Tussen de 18 en 21 maanden gaat de ontwikkeling van taal heel snel. Was je baby tot nu toe alleen maar in staat wat woordjes te zeggen en je na te doen, op deze leeftijd zal hij eenvoudige zinnen gaan zeggen, zoals "ik ben klaar" en andere korte zinnetjes.

Doe spelletjes met je peuter die hem helpen zijn nieuw ontdekte taalgevoel te ontwikkelen, zoals telefoontje spelen of om de beurt een boek 'voorlezen'.

Houd in gedachten dat er tussen de 18 en 21 maanden een heleboel gebeurt met je baby. Dus hoewel je verbaasd zult staan over zijn nieuw ontdekte onafhankelijkheid en hoe snel hij groeit, moet je onthouden dat al deze mijlpalen betekenen dat je baby zich geweldig aan het ontwikkelen is en dat hij op de goede weg zit.

Misschien vind je dit ook interessant: