finger play and nursery rhymes for babies

Vingerspelletjes en kinderliedjes voor baby's

Samen liedjes zingen


"Naar bed, naar bed, zei Duimelot"

Naar bed, naar bed, zei Duimelot. (raak duim aan)
Eerst nog wat eten zei Likkepot. (raak wijsvinger aan, en zo verder)
Waar zal ik het halen zei Lange Lot.
Uit grootvaders kastje zei Ringeling.
Dat zal ik verklappen zei 't Kleine Ding
. (kietel hem overal)

Zing dit speelliedje terwijl je je baby verschoont. Raak elke vinger aan, vanaf de duim tot de pink. Wanneer je bij "verklappen" komt kietel je je baby overal. Hij zal het geweldig vinden.

"Visje, visje "
(Traditioneel, Nederland)

Visje, visje, in het water (teken rondjes op de buik van je baby)
Visje, visje, in de kom.
Visje, visje, kan niet praten...
Visje, visje, draai je om! (kietel je kindje)

Je pasgeboren baby zal dit rijmpje geweldig vinden, omdat het eindigt met kietelen. Begin met het tekenen van denkbeeldige cirkels op zijn buikje van je pasgeboren baby, terwijl het visje "zwemt in het water". Schud nee wanneer je zingt dat het visje "niet kan praten" en kietel je baby wanneer je het visje vraagt om om te draaien.

"Duveltje uit de doos"
(traditioneel, Verenigde Staten)

Duveltje (bedek je ogen)
Zit zo stil.
Wil je spelen?
Ja, dat wil ik! (gooi armen omhoog)

Baby's houden van dit uitbundige kiekeboespelletje. Laat je baby zien hoe hij zijn ogen moet bedekken, en zeg de eerste regels op met een lage stem om de sfeer te creëren. Gooi vervolgens je handen omhoog als je de laatste regel roept. Je baby zal het leuk vinden om te wachten - om vervolgens verrast te worden met een uitbundige beweging!

"Berend Botje ging uit varen"
(traditioneel, Nederland)

Berend Botje ging uit varen (beweeg heen en weer)
met zijn scheepje naar Zuidlaren.
De weg was recht, de weg was krom,
nooit kwam Berend Botje weerom!

Je baby doet jou zoveel mogelijk na - ook het "bootje varen." Ga op de grond zitten met je baby in je schoot met zijn gezicht naar je toe. Zorg ervoor dat je zijn nek en hoofd ondersteunt.

Houd zijn beide handen vast en beweeg heen en weer, op de ritme van het liedje. Wissel het tempo af voor een snel of langzaam bootreisje. Maak gebruik van het simpele ritme door je eigen tekst te verzinnen. Jullie zullen er allebei om giechelen.

"Ouwe Harm die had een farm"

Ouwe Harm die had een farm,
hi-a-hi-a-ho!
En op die farm had hij een kip,
hi-a-hi-a-ho!
Met een tok tok hier
en een tok tok daar.
Hier een tok, daar een tok
overal een tok tok.
Ouwe Harm die had een farm,
hi-a-hi-a-ho!

Na elk couplet kun je een nieuw dier introduceren, zoals koe ("boe, boe"), varken ("knor, "knor"), kat "miauw, miauw") enz.

Dit liedje is zo pakkend dat het voor de baby lijkt alsof hij echt meezingt. De geluiden die je maakt zijn leuk en de woorden helpen je baby de namen van dieren te leren. Zing het onderweg naar de dierentuin of boerderij, en maak de geluiden als je de bijbehorende dieren ziet. Je kind zal de vertrouwdheid van het liedje erg leuk vinden.

"In de maneschijn"

In de maneschijn, in de maneschijn, klom ik op een trapje door het raamkozijn Maar je waagt het niet, nee je waagt het niet, zo doet een vogel en zo doet een vis En zo doet een duizendpoot, die schoenenpoetser is
En dat is één en dat is twee, en dat is dikke, dikke, dikke tante Kee. En dat is recht en dat is krom, en zo draaien wij het wieleke nog eens om Rom-bom.

"Schommelen"

Schommelen, schommelen, schommelen.
De kindjes zijn aan het schommelen.
Heen en weer, op en neer
Ja we schommelen nog een keer!

Wat is nu leuker dan een liedje waar je op mee kunt bewegen? Zet je baby op je schoot met zijn gezicht naar je toe. Houd hem onder zijn armen vast, en laat het schommelen beginnen. Dit spelletje is vooral geschikt voor oudere baby's waarvan de nekspieren sterk genoeg zijn om het hoofd te ondersteunen.

Leren en groeien


Door middel van muziek leert je baby auditieve vaardigheden die van essentieel belang zijn voor de taalontwikkeling en later voor de leesvaardigheid. Door gedurende de dag liedjes te zingen, help je je baby te reageren op de geluiden, toonhoogtes en patronen van taal, en deze te identificeren.

Je ontwikkelt zo ook een sterke emotionele en sociale verbinding met je kind. Vingerspellen, beweegrijmpjes en simpele liedjes met herhalingen zijn belangrijk voor de taal- en geheugenontwikkeling van een baby, omdat hij leert te anticiperen, voorspellen, en woorden en betekenissen te verbinden aan gedrag.

Misschien vind je dit ook interessant: