Basisbeginselen voor een slaapschema voor baby's

Basisbeginselen voor een slaapschema voor baby's

Jennifer Kelly Geddes

Na de nachtelijke voedingen in de eerste maanden is je baby waarschijnlijk na zo'n zes maanden zover dat hij de hele nacht kan doorslapen. Het opstellen van een vast slaaproutine helpt hem te kalmeren na een drukke speeldag en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.

Hier volgen verschillende ideeën die je kunt opnemen in het slaapschema van je baby, zodat jullie beiden wat rust krijgen.

1. Wees consequent


Baby's reageren het beste op routine, ook tijdens bedtijd!

Elke nacht hetzelfde slaapschema hanteren helpt je kind te kalmeren en zorgt ervoor dat hij voorbereid is op wat er gaat gebeuren. Hoewel het niet altijd mogelijk is steeds dezelfde routine te hanteren (je bent soms wel eens een nachtje weg of op vakantie), moet je ernaar streven de routine en het tijdstip van het slapengaan voor je baby zo consequent mogelijk aan te houden.

2. Lekker schoon


Een warm bad maakt iedereen slaperig en is dus ook jouw baby. Baby's hoeven niet elke avond van top tot teen te worden schoongeboend, maar een snel bad in warm water kan heel ontspannend werken.

Het wassen van zijn gezicht, hals en handjes met een warme doek is prima als je weinig tijd hebt.

3. Vertel een verhaaltje


Voorlezen is fantastisch voor de taalontwikkeling van je baby, en als dit 's avonds gebeurt, vormt het een prima manier om samen een gezellig moment te hebben.

Als je met enkele verhalenboeken komt aan het einde van de slaaproutine, weet je kleintje dat de dag bijna voorbij is.

4. Zing een deuntje


Zelfs als je niet mooi kunt zingen, helpt hetzelfde deuntje je nieuwe baby tot rust te komen. Je kunt ook je baby wiegen en zachtjes heen en weer bewegen terwijl je zingt, maar houd hem niet vast totdat hij diep in slaap is omdat dit het voor hem moeilijk kan maken om te leren zelf in slaap te vallen!

Je kunt hem beter in bed leggen terwijl hij slaperig, maar wel nog steeds wakker is.

5. Kom niet binnenstormen


Als je kind 's nachts wakker wordt, geef hem dan enkele minuten de tijd om zelf weer in slaap te vallen. De meeste baby's vallen zelf weer in slaap op deze leeftijd, dus geef je nieuwe baby wat tijd om het zelf te proberen.

Als dit niet lukt, houd het dan kort. Probeer het licht uit te laten, praat niet hard en speel niet met hem. De achterliggende gedachte is om alles rustig te houden, zodat hij meteen weer kan gaan slapen.

Het opzetten van een slaapschema dat werkt, kan enige tijd vergen, maar de meeste baby's hebben veel baat bij een routine wanneer deze eenmaal tot stand is gekomen. Laat ook anderen die voor je baby zorgen, weten wat werkt voor je baby (bijvoorbeeld één verhaaltje gevolgd door twee liedjes). Wees consequent en geniet van een betere nachtrust!

Misschien vind je dit ook interessant: