Basisfeiten over slaap: alles over dutjes

Basisfeiten over slaap: alles over dutjes

Pamela Kruger

Regelmatige dutjes zijn goed voor zowel baby's als ouders. Rustige dutjes zijn niet alleen goed voor de algehele groei en ontwikkeling van baby's, maar zij bieden ouders ook een welverdiende rust.

Hoe kun je gezonde dutjes stimuleren? Lees verder.

1. Hoeveel slapen baby's?


De eerste zes maanden hebben baby's volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) geen voorspelbaar slaapschema. Veel baby's slapen even lang als dat ze wakker zijn.

2. Ontwikkel een bedtijdritueel


Creëer een routine die jij en je baby fijn vinden. Het kan zo eenvoudig zijn als je baby omkleden voor bed, een slaapliedje zingen en een kus op de wang geven. Bij peuters kan er een prentenboek bij worden gebruikt.

Zorg er wel voor dat de routine rustgevend en kalmerend is. Dim de lichten, praat met een rustige, lage stem en houd de kamer op een temperatuur die prettig is voor een dun geklede volwassene, adviseert de AAP.

Probeer ook luide geluiden, ruwe spelletjes en alles wat activerend werkt, te voorkomen. Als je het geluid niet kunt voorkomen, probeer het dan te overstemmen door kalmerende muziek te draaien of met behulp van een witte ruismachine.

3. Wat draagt je baby tijdens het slapen?


Kleed je baby in slaapkleding die veilig en comfortabel is. Vermijd linten, strikken, koordjes en andere dingen die een verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Geef je kindje de tijd om rustig te worden en in slaap te vallen, nadat je de deur hebt dichtgedaan. Sommige dagen zijn lastiger dan andere, maar als je vasthoudt aan een rustgevende, consistente routine, zul je merken dat je baby snel genoeg heerlijk in slaap valt.

Misschien vind je dit ook interessant: