sleep-101-bedtime-routines-for-the-whole-family

Basisfeiten over slaap: bedtijdritueel voor het hele gezin.

Pamela Kruger

Net als jij, hebben kinderen ook een overgang nodig die hen laat ontspannen en ze klaarmaakt voor de slaap. De exacte routine hangt af van je gezin, maar hier zijn wat tips en trucs voor een rustgevend ritueel om de avond af te sluiten op een manier die voor de hele familie prettig werkt.

1. Geef wat speeltjes in bad


Een warm, ontspannend bad bereidt je kinderen voor op het slapen. Je kunt het ook een hoogtepunt van de avond maken als je wat badeendjes, letters en cijfers die je op het bad kunt plakken, erbij pakt.

Heb je meer dan één kind? Je zult zien dat je kinderen het gezellig vinden om samen in bad te gaan.

2. Lees een verhaaltje voor


Zet je kind op schoot en lees zijn favoriete prentenboek. Veel jonge kinderen vinden het fijn als je hun favoriete boek telkens opnieuw voorleest.

Als je een ouder kind hebt dat al kan lezen (of een prentenboek uit het hoofd kent), kun je hem of haar aan het kleine broertje voor laten lezen. Of je kunt om de beurt ieder een paragraaf lezen. Ga gewoon lekker met z'n allen bij elkaar zitten!

3. Vertel een verhaaltje


Verzin een verhaaltje dat je alleen rond bedtijd vertelt. Je kunt het quasi-autobiografisch maken (geeft de held bijvoorbeeld de naam van je zoon en laat hem al zijn vrienden redden van een draak). Als je kind een actieve fantasie heeft, kun je hem mee laten verzinnen.

Als je meer dan één kind hebt, kun je het hele gezin erbij betrekken en het verhaal weken laten doorlopen. Het kan, hoe dan ook, een speciaal moment zijn dat het gezin aan het einde van de dag met elkaar deelt.

4. Zorg voor wat één-op-één tijd


Heb je meer dan één kind? Voed je baby, terwijl je partner je andere kind voorleest. Rustig wat knuffelen met je kindje, is een fantastische manier om een band te versterken.

5. Klets wat


Vraag je kind te vertellen over zijn hoogtepunt van de dag of waar hij vannacht over wil dromen. Zolang je het gesprek licht houdt, kan een kletspraatje voor het naar bed gaan je kindje zich veilig, geliefd en klaar voor dromenland laten voelen.

6. Gebruik de kracht van aanraken


Geef je baby een massage. Borstel het haar van je peuter of geef hem een voetmassage. Al deze dingen werken ontspannend en kunnen je kind helpen in slaap te vallen.

7. Zorg dat je kindje gezelschap heeft


Het is niet ongewoon voor kinderen om rond bedtijd verlatingsangst te hebben. Het geliefde dekentje of knuffel van je kind kan hem geruststellen en zich veilig laten voelen wanneer jij de kamer verlaat.

8. Houd je aan het schema


Wat je routine ook is, volg deze iedere avond in dezelfde volgorde, op dezelfde tijd. In de loop van de tijd zal je gezin gewend zijn en uitkijken naar dit ritueel, als een manier om te ontspannen na een drukke dag, net als jij.

Misschien vind je dit ook interessant: