sleep-101-age-by-age-guide-to-how-much-sleep-your-child-needs

Basisfeiten over slaap: Een gids over hoeveel slaap je kind nodig heeft per leeftijd.

Shelly Reese

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid, dat weten we allemaal. Maar slaappatronen van baby's zijn heel erg verschillend van die van volwassenen, wat kan leiden tot frustratie voor ouders die slaap tekort komen.

Je baby's concurrerende behoeftes


Terwijl het voor ons moeilijk is je in te denken dat je wakker kunt worden van de honger, worden baby's geboren met hele kleine maagjes en is hun behoefte om te eten, in het begin, groter dan hun behoefte om te slapen. Daarom wordt je baby iedere paar uur wakker, (en jij dus ook) om te eten.

Hoeveel hebben ze nodig?


Baby's hebben volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) geen regelmatige slaapcyclus totdat ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Ondanks dat pasgeborenen ongeveer 16 tot 17 uur per dag slapen, doen ze dat vaak maar één of twee uur achter elkaar.

Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen. Ondanks dat de slaapbehoefte voor elke baby verschilt, is dit een grove schatting van hun behoeftes:

1 tot 4 weken .


Pasgeborenen kunnen wel 18 uur per dag slapen, ondanks dat sommigen maar 10 1/2 uur per dag slapen, volgens de National Sleep Foundation.

Te vroeg geboren baby's slapen over het algemeen langer dan volgroeide baby's en baby's met krampjes slapen minder. Over het algemeen slapen baby's in korte periodes van twee tot vier uur. Omdat ze nog geen biologische klok hebben ontwikkeld, kunnen pasgeboren baby's het verschil tussen dag en nacht niet onderscheiden.

1 tot 4 maanden


Baby's op deze leeftijd hebben over het algemeen veertien tot vijftien uur slaap per dag nodig. Tegen de tijd dat je baby 6 weken is, begint het een biologisch ritme (slaap-waakcyclus) te ontwikkelen, die wordt gereguleerd door het licht en donker. Je kunt rond deze tijd wat meer reguliere slaappatronen herkennen en je baby kan in de avond tussen vier en zes uur achter elkaar slapen.

4 tot 12 maanden.


Je baby slaapt waarschijnlijk nog steeds 14 tot 15 uur per dag, maar zijn slaappatronen lijken meer op die van een volwassene. Baby's slapen over het algemeen drie keer per dag ('s morgens, 's middags en aan het einde van de middag) zo'n drie tot vijf uur totdat ze de hele nacht kunnen doorslapen. Tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn, slapen ze meestal alleen nog 's morgens en 's middags.

1 tot 3 jaar


Peuters hebben 12-14 uur slaap per dag nodig. Gedurende deze periode slaapt je kindje waarschijnlijk nog maar één keer per dag.

Jonge kinderen hebben vaak een patroon van vroeg naar bed en vroeg uit bed, waarbij ze naar bed gaan tussen 19.00 en 21.00 uur en weer wakker worden tussen 06.00 en 08.00 uur.

Misschien vind je dit ook interessant: