Basisfeiten over slaap: leuke bedrituelen

Basisfeiten over slaap: leuke bedrituelen

Pamela Kruger

Je kindje naar bed brengen kan heel leuk zijn. Echt waar! Volg deze 11 tips (en trucs) en je zult ontdekken dat je kindje er zelfs naar uit kijkt om zijn pyjama aan te trekken, naar een verhaaltje te luisteren en zelfs tanden te poetsen.

1. Laat je kind een pyjama kiezen


Wil hij liever de rode pyjama aan of de groene? Als je ze de keuze geeft, hebben ze een gevoel van controle over bedtijd. Geef natuurlijk niet zoveel keuzes dat hij nauwelijks weet te kiezen!

2. Speel spelletjes in bad


Veel peuters en kleuters houden ervan met water te spelen. Sommigen houden van een waterbestendig boekje. En alle kinderen houden van bellen blazen!

3. Zet een muziekje op


Vind je het lastig om je kind twee of drie minuten te laten poetsen, zoals aanbevolen door tandartsen? Draai een liedje van twee of drie minuten (laat hem het liedje kiezen!) en zorg dat hij blijft poetsen tot het liedje afgelopen is.

4. Vertel een verhaaltje


Verzin een verhaaltje waarbij de hoofdpersonen dezelfde namen en karakters hebben als je eigen kinderen. Je hoeft geen uitgebreid verhaal te verzinnen, kinderen vinden het sowieso fantastisch om centraal te staan in een verhaal.

5. Laat je kind het boekje uitkiezen


De beslissing zal hem een belangrijk gevoel geven.

6. Bekijk de sterren


Kijk voor het naar bed gaan een paar minuten naar buiten en staar naar de maan en sterren en geniet van het uitzicht.

7. Zeg welterusten tegen iedereen (en alles)


Veel baby's genieten ervan gedragen te worden en iedereen en alles in de kamer, zoals speelgoed, knuffels en mensen, welterusten te zeggen. Oudere kinderen vinden het misschien leuk om mee te doen aan dit ritueel.

8. Klets wat rond bedtijd


Het is een geweldig moment voor jou en je kind om samen een rustig gesprekje te hebben. Vraag hem naar de leukste en minst leuke momenten van de dag. Als je kind nog in zinnen van twee woorden praat, kun jij het gesprek leiden en op rustige toon herhalen wat hij die dag gedaan heeft.

9. Zing een slaapliedje


Een eenvoudige melodie met eenvoudige tekst die steeds herhaald wordt, kan een kalmerend effect hebben.

10. Ontspan die spieren


Baby's zijn dol op massages. Als je een ouder kind hebt, kun je ook proberen een spelletje te spelen waarbij hij leert zichzelf te ontspannen. Stel voor dat hij de spieren aanspant en weer loslaat, beginnend bij de tenen en helemaal omhoog tot de ogen.

11. Vergeet zijn knuffeltje niet


Veel kinderen vinden bedtijd een beetje spannend, omdat ze het gevoel hebben verlaten te worden. Als je kind zijn favoriete teddybeer bij zich heeft, kan dat helpen hiermee om te gaan en hopelijk snel in slaap te vallen.

Misschien vind je dit ook interessant: