De beste slaapoplossing voor je baby: een bedtijdroutine

De beste slaapoplossing voor je baby: een bedtijdroutine

Caitlin Boyle

Stel je zit gezellig in een chique restaurant met je beste vrienden. Je staat net op het punt een leuke grap te vertellen, als je, zonder waarschuwing, van het feestje wordt weggesleept en in bed wordt gegooid. Het zou dan toch niet meevallen om in slaap te vallen? Je zou waarschijnlijk zelfs wel in huilen willen uitbarsten! Dit is precies wat een baby zonder bedtijdroutine voelt: in de war, humeurig en een beetje verbijsterd.

Een ritueel laat je baby weten wanneer het tijd is om de dag af te bouwen. Zo blijft het huilen beperkt en wordt bedtijd een intiem moment met je kleintje in plaats van een gevecht. En zoals alle ouders met slaaptekort kunnen bevestigen, niets is zo mooi als een baby in diepe slaap (en wat broodnodige tijd met volwassenen onder elkaar!).

Wees consequent...


Een boek lezen of genieten van een bad werkt ontspannend voor elke leeftijd, maar het is niet per se het verhaal of het badschuim waardoor je lekker in slaap valt. Het belangrijkste van een bedtijdroutine voor een baby is dat deze elke avond hetzelfde is.

Als je een vast patroon volgt, of het nu het zingen van een liedje, het geven van een babymassage, of het in het donker langzaam dansen op zachte muziek is, je baby zal hierdoor weten wat er gaat komen (tijd om te slapen!).

... Maar wees ook weer niet te consequent!


Als je ooit op vakantie bent geweest en de teddybeer van je baby thuis hebt laten liggen (oh wat een ellende!), dan weet je dat flexibiliteit ook belangrijk is voor een vredig slapende baby.

Help je baby om flexibel te zijn door het ritueel zo nu en dan een beetje te wijzigen. Slaapt je baby prima met wat achtergrondgeluid, ga dan eens stofzuigen zodat hij ook aan andere geluiden went. Als je baby normaal gesproken in een pyjama met voetjes slaapt, probeer dan een of twee keer per week een slaapzak.

Knuffelen voor het slapengaan is een van de mooiste aspecten van het ouderschap, maar ook moeders zijn af en toe aan wat rust toe. Er is een hele goede reden om de andere ouder, een opa of oma, of een oppas af en toe de baby naar bed te laten brengen: als je baby eraan gewend raakt dat jij het altijd doet, kan het voor hem moeilijk zijn in slaap te vallen als iemand anders jouw rol in de bedtijdroutine overneemt. Dus ga zo nu en dan eens rustig op de bank relaxen en laat de andere ouder, opa, oma of een oppas je kleintje naar bed brengen. Daar heb je in de toekomst alleen maar profijt van.

Houd het kort en intiem
De bedtijdroutine van je baby hoeft niet eindeloos te duren en alles van je te vergen.

Probeer 10 tot 15 minuten een boek te lezen, slaapliedjes te zingen of rustig in een kamer met gedimde verlichting te spelen. Laat hem door de toon van je stem en je gedrag weten dat het tijd is om naar bed te gaan. Praat zacht en geeuw een paar keer flink. (Grote kans dat je niet eens hoeft te doen alsof!)

Verschoon dan de luier van je baby, biedt hem een flesje of je borst aan, poets zijn tanden of tandvlees en trek hem zijn comfortabele pyjama aan. Veel moeders boeken succes met inbakeren, hierdoor voelen pasgeboren baby's zich extra veilig. Bovendien ziet het er ook zo ontzettend lief uit, net een baby-burrito!

Probeer je baby in bed te leggen wanneer hij slaperig is en niet wanneer hij in je armen al helemaal diep in slaap is.
Als hij midden in de nacht wakker wordt en ziet dat je er niet meer bent, raakt hij misschien in de war en zal alles proberen om bij jou te mogen slapen

Misschien vind je dit ook interessant: