what to know when your little one needs a sleep companion

Dit moet je weten als je kleintje een slaapmaatje nodig heeft

Rachel Morris

Troostende metgezellen voor peuters zijn er in alle soorten en maten: soms zijn het rafelige dekentjes, soms zijn het geliefde teddyberen en soms is het iets ongebruikelijks zoals een van jouw T-shirts. Deze slaapmaatjes spelen niet alleen hun rol in het wiegje van de baby of peuter, maar geeft ze ook de hele dag door een gevoel van veiligheid.

Lees verder en ontdek wat nieuwe moeders allemaal zouden moeten weten en enkele ideeën over welk speelgoed je je peuter kunt geven zodat hij makkelijk in slaap kan vallen.

Overzicht


Het is een volkomen normaal onderdeel van de ontwikkeling van je baby dat hij een voorwerp met zich rond sleept dat hem een veilig gevoel geeft, vaak een knuffeldoekje of knuffelbeest. Veel kinderen kiezen hun maatje als ze zo tussen de 8 en 12 maanden oud zijn. Vaak is een zacht voorwerp als een dekentje of kussen het maatje dat je kleintje helpt zichzelf te troosten en gerust te stellen als jij niet in de buurt bent. Veel kinderen raken gehecht aan hun knuffeldoekje of -beest en dat is ook normaal. Beschouw dit niet als een teken dat je baby aanhankelijk of verlegen is.

Veiligheid voorop


Het is prima om je oudere baby zijn teddybeer mee te laten nemen naar bed, maar het is belangrijk vast te houden aan de regel dat kinderen jonger dan zeven maanden geen zacht speelgoed of dekentjes in hun wiegje mogen hebben. Sommige voorwerpen kunnen verstikkingsgevaar opleveren, waardoor het risico van je kind op wiegendood (sudden infant death syndrome, SIDS) toeneemt.

Als je baby op zijn knuffeldoekje of -beest kauwt is het ook essentieel om te controleren of er geen gevaar op verstikking bestaat, bijvoorbeeld door knoopjes of andere kleine stukjes die los kunnen raken.

Een verrassende collectie


Je staat misschien verbaasd over de keuze van je baby voor een niet-aaibare maatje. Sommige kinderen hechten zich aan hun favoriete kartonnen boek en staan erop dat ze er elke nacht mee slapen, anderen putten troost uit een speelgoedtrein of -auto. Zolang je er zeker van bent dat je nieuwe baby zich er tijdens zijn slaap geen pijn mee kan doen, is het geen probleem om ook deze voorwerpen toe te staan in bed.

Slimme moeders zorgen ervoor dat ze altijd een knuffeldoekje of -beest achter de hand hebben dat het oude kan vervangen. Zodra je baby een knuffelbeest of -doekje kiest waarmee hij zich veilig voelt, probeer je een identiek voorwerp te vinden dat je vervolgens veilig opbergt. Als je nieuwe baby zijn knuffel ooit kwijtraakt (of je besluit dat het tijd is dat de teddybeer in de wasmachine moet worden gegooid), kun je de nieuwe beer (of andere knuffel) zo te voorschijn toveren voordat de tranen beginnen.

Misschien vind je dit ook interessant: