3 tips to get your baby to sleep

Drie tips om je baby te laten slapen

Rachel Morris

Goed nieuw voor nieuwe moeders die slaap tekort komen: nu je baby een paar maanden oud is, begint hij een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen waardoor jullie beiden meer slaap krijgen.

Baby's van deze leeftijd hebben binnen een periode van 24 uur ongeveer 14 uur slaap nodig. Je zult merken dat deze periode wordt verdeeld in twee (soms drie) dutjes per dag, plus zeven tot acht uur slaap per nacht. Een paar tips om je baby te helpen een gezond slaappatroon te ontwikkelen.

1. Zorg voor een bedtijdroutine


Als je nog geen bedtijdroutine hebt, begin dan met een kalmerende routine voor je baby om een heerlijke nachtrust te bevorderen. Zorg voor een vaste bedtijd en houd het ritueel eenvoudig en relatief kort. Je kunt deze beproefde activiteiten overwegen: een badje, slaapliedjes, voorlezen of samen in een schommelstoel zitten. Wat je ook doet, wees consistent door elke avond hetzelfde in dezelfde volgorde te doen. Dit zal je baby voorbereiden op een goede nachtrust.

2. Pas je voedingstijden aan


Als je borstvoeding geeft, hoeft je baby nu nog maar vijf of zes voedingen per dag te hebben. Geef je flesvoeding, dan heeft je baby er niet meer dan vier nodig. Nu je kind minder voedingen per dag hoeft te hebben, is dit een goede tijd om de nachtvoedingen te schrappen. Pas je eigen bedtijdroutine zo aan dat je voor je gaat slapen de laatste voeding van de dag geeft, of dit nu een flesje of borstvoeding is.

Je baby kan nog midden in de nacht huilen, maar op deze leeftijd kun je hem troosten met wat woordjes of een slaapliedje in plaats van een voeding.

3. Bescherm je baby tegen wiegendood


Op deze leeftijd wordt de kans op wiegendood (SIDS, sudden infant death syndrome) minder, maar het is nog steeds heel belangrijk je baby op zijn rug in bed te leggen en alle zachte voorwerpen (kussens, dekens en knuffelbeesten) uit het wiegje te halen.

Zodra baby's zes maanden zijn, beginnen ze te leren hoe ze van hun rug op hun buik kunnen rollen. Maak je geen zorgen als je baby in het midden van de nacht omrolt: het is niet nodig hem in een andere positie te leggen als hij slaapt.

Je baby en jij zullen meer slaap krijgen 's nachts, maar er zullen vast nog avonden zijn dat hij niet wil of kan slapen. Als je baby toch nog wat slaapproblemen heeft, zorg dan dat je de bedtijdroutine blijft volgen en hoop dat jullie de volgende nacht meer zullen slapen.

Misschien vind je dit ook interessant: