Can-t-sleep-won-t-sleep

Het slaapritme: van 7 tot 9 maanden

Rachel Morris

Lukt het niet om je kindje op tijd in bed te krijgen? Lees verder en ontdek de oplossing om jouw kindje eenvoudig in dromenland te krijgen.

Als je baby niet goed slaapt, heb jij automatisch ook geen goede nachtrust. Gelukkig slapen de meeste baby's van zeven tot negen maanden steeds langere periodes achter elkaar ten opzichte van de eerste maanden. Als je kindje moeite heeft met (in)slapen en dus ’s nachts vaak wakker is, kan het een idee zijn om de bedtijdroutine onder de loep te nemen. Hier zijn een paar tips voor een goede nachtrust voor het hele gezin.

Zorg dat je je bedtijdrituelen consequent hanteert.
Baby's met vaste bedtijden slapen beter. Stel een routine op en houd deze vol. Doe ’s avonds geen actieve spelletjes meer, ga van een rustige activiteit over op het bedtijdritueel. Je kunt je kindje bijvoorbeeld in bad doen, een boekje voorlezen, slaapliedjes zingen of door een fotoalbum bladeren.

Wat je ook kiest, zorg dat je iedere avond dezelfde volgorde aanhoudt. Bewaar zijn favoriete activiteit altijd voor het laatst. Tip: De bedtijdroutine is ook een goede manier voor jou om even te ontspannen!

Soms is het moeilijk en eentonig, maar blijf consequent
Je kindje gaat zich al vlug realiseren dat bedtijd betekent dat hij alleen gelaten wordt, en dat vindt hij vast niet leuk. De consequentie? Gehuil en gegil dat je diepste gevoel raakt. Je eerste reactie is natuurlijk om er direct naartoe te gaan en te troosten, maar wacht alsjeblieft een paar minuutjes en gun je kleintje de tijd om uit zichzelf in slaap te vallen.

Wanneer je besluit om toch even te kijken of alles in orde is, kalmeer je kindje dan maar pak hem niet op. Dit verstoort je bedtijdroutine. Om te voorkomen dat je kindje alleen in slaap kan vallen als jij in de kamer bent, blijf je twee tot drie minuutjes bij hem en loop je vervolgens zachtjes de kamer uit.

Perfecte timing.
Zorg dat je kleintje slaperig, maar nog wel wakker is als je hem naar bed brengt. Hierdoor went hij er aan in zijn bedje in slaap te vallen en niet in je armen. Bovendien heeft hij jou als hij midden in de nacht wakker wordt (wat normaal is op deze leeftijd), niet acuut nodig om zichzelf weer in slaap te wiegen.
Realiseer je dat deze problemen zichzelf uiteindelijk oplossen. Tot die tijd moet je consequent zijn en het grote plaatje voor ogen houden.

Misschien vind je dit ook interessant: