8-tips-to-keep-your-baby-safe-while-sleeping

Acht tips om je baby veilig te houden tijdens het slapen

Marygrace Taylor

Wiegendood is een afschuwelijke gedachte! Het kan er zelfs de reden zijn dat je in de eerste weken bij het bedje van je baby in de buurt blijft. Hoewel nog niet alle oorzaken van wiegendood bekend zijn, komt het niet vaak voor. Er zijn veel dingen die ouders kunnen doen om het risico op wiegendood te verminderen.

Dit moet je weten.

1. De voorzorgsmaatregelen beginnen al tijdens de zwangerschap


Geef je baby een goede start door de juiste prenatale zorg te regelen. Het is ook van essentieel belang dat je ervoor zorgt dat je zelf gezond blijft gedurende deze periode en alle plaatsen vermijdt die gezondheidsrisico's zouden kunnen opleveren.

2. Leg je baby bij het slapengaan op zijn rug


Tijdens middagdutjes of 's nachts moeten baby's die jonger zijn dan één jaar, altijd op hun rug slapen om het risico op wiegendood te verminderen. De uitzondering: als hij op zijn zij of buik rolt, is het oké om hem te laten liggen, omdat hij waarschijnlijk in staat is zelf weer terug te rollen.

3. Zorg ervoor dat de wieg veilig is


De wieg van je baby moet aan de veiligheidsnormen bij het slapen voldoen en zijn matras moet worden bedekt met een hoeslaken. Gebruik geen opvulstukken en dergelijke (deze worden overigens toch niet aanbevolen).

4. Geen extra's in de wieg


Dus geen knuffelbeesten, los beddengoed, kussens, stootranden, dekentjes, spreien of andere objecten die mogelijk verstikkingsgevaar opleveren tijdens het slapen. Je kleintje vindt het niet erg als de wieg leeg is!

5. Slaap in de buurt van je baby


Houd zijn wieg of kinderwagen binnen handbereik. Laat hem niet bij jou in bed slapen, hoe graag je dat ook wilt. Dit kan namelijk het risico op wiegendood vergroten.

6. Houd in de gaten dat je kleintje het niet te warm heeft


Als je baby gaat zweten, een hete nek, borst of voorhoofd heeft, dan heeft hij het te warm. Als vuistregel geldt dat je kleintje maar één laagje kleding meer aanheeft dan jij.

7. Bied een fopspeen aan


Fopspenen voor tijdens het slapen of dutten, kunnen het risico op wiegendood verminderen. Maar als je baby dat niet wilt, is dat ook prima! Dwing hem niet.

8. Hoed je voor producten die "wiegendood helpen voorkomen"


Ondanks wat er op het verpakkingslabel staat, is niet aangetoond dat schuimrubberen wiggen, speciale matrassen of positioneringshulpmiddelen het risico op wiegendood verminderen. Soms kunnen ze zelfs een verstikkingsgevaar vormen!

Misschien vind je dit ook interessant: