Cruciale veiligheid voor drukke peuters

Cruciale veiligheid voor drukke peuters

Een veilige omgeving Hoewel we allemaal weten dat veiligheid thuis belangrijk is, is het toch een goed idee om af en toe te controleren of alles in orde is: de medicijnen goed opgeborgen, de stopcontacten afgedekt enz.

EEN VEILIGHEIDSCHECKLIST Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt en moet nemen, ongeacht hoe oud je baby is. Hier volgt een kort overzicht:

Je mag een baby of peuter nooit schudden of slaan. Geef de baby aan iemand anders of zet hem neer in zijn bedje of box. Loop even weg als je het gevoel hebt dat het uit de hand loopt.
Zorg ervoor dat je huis babyveilig is en ook dat alle geneesmiddelen buiten bereik zijn.
Werk samen met babysitters, kinderoppas en de kinderopvang om zeker te weten dat ook hun huis of dagverblijf veilig is.
Voorkom brandwonden en bevorder brandveiligheid: draai de handvatten van pannen buiten bereik van je kindje en bind alle snoeren bij elkaar die in de weg liggen.
Rij veilig en zorg ervoor dat je kind vastzit in de gordels van het autozitje.
Voorkom verstikking: laat een kleuter niet rondlopen met eten in zijn mond.
Stop met roken, en als dat niet lukt, rook niet in de buurt van je kind.
Bevorder veiligheid in en rond het water: zorg ervoor dat alle zwembaden omheind zijn, blijf altijd bij je kind in de buurt van wateren gebruik een goedgekeurd zwemvest tijdens boottochten. Zelfs een kleine vijver kan een groot gevaar zijn voor een kleuter als hij er in valt: kijk dus goed uit. Laat nooit een emmer met water staan als jouw kind daar bij kan.

GOED IDEE: Als je kind gezondheidsprobleem heeft of had en je van huisarts of ziekenhuis verandert, vraag dan om kopieën van zijn medische gegevens en bewaar ze bij elkaar in één map. Nieuwe artsen hebben dan alle informatie die ze nodig hebben en je hoeft dan niet in je geheugen te graven. Als de medische geschiedenis van je kind ingewikkeld is, ga dan naar je huisarts voor een samenvatting om in je map te doen. En als je kind medicijnen krijgt, neem altijd een voorbeeldpotje mee op het moment dat je een arts of ziekenhuis bezoekt.

Misschien vind je dit ook interessant: