11 tips to keep your baby-s crib comfy and safe

Elf tips om het kinderbedje van je baby comfortabel en veilig te houden

Jane Chou

Een kinderbedje moet een veilige plek zijn, een bedje waar je kleintje in slaapt, in speelt en waar hij gedurende de dag (of de middag, of de avond of de nacht) tot rust komt. Het is ook de warme plek waarin je waarschijnlijk die eerste momenten zult meemaken: het eerste slaapje, het eerste lachje en de eerste nachten dat jullie alleen met z’n tweetjes zijn. Door te zorgen dat het kinderbedje veilig en betrouwbaar is kun je er zeker van zijn dat je pasgeboren baby je liefde zal voelen bij iedere eerste keer die jullie samen delen.

Controleer de onderdelen van het kinderbedje regelmatig of er niet iets moet worden gerepareerd of vervangen, zodat je peuter te allen tijde veilig is in zijn kinderbedje. Een aantal tips om ervoor te zorgen dat je baby veilig en lekker slaapt:

Elf tips voor een veilig en comfortabel kinderbedje


1. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen
2. Kies een stevige matras die precies in het kinderbedje past, zodat er geen openingen zijn tussen de matras en de wieg.
3. Verwijder alle kussens, speeltjes, dekentjes, speentjes en randbeschermers uit het kinderbedje.
4. Kleed je kleintje in een warm slaappakje, dan heb je geen deken nodig.
5. Zorg ervoor dat hangende speeltjes buiten handbereik hangen en niet kunnen vallen.
6. Verwijder hangende speeltjes volledig na vijf maanden, of als je baby zich op zijn handen en knieën begint op te trekken.
7. Houd gordijnkoorden en draden van de babyfoon ver uit de buurt van de wieg.
8. Inspecteer de wieg regelmatig om te zien of er niets gebroken of losgeraakt is (houtsplinters, afbladderende verf).
9. Draai zo vaak mogelijk schroeven en bouten opnieuw aan.
10. Als de wieg een zijkant heeft die omlaag kan glijden, moet deze vervangen worden (dit soort wiegen worden afgeraden). Als vervangen geen optie is, vraag dan aan de winkel of de fabrikant of er een oplossing is om deze zijkant gratis vast te zetten.
11. Vermijd kinderbedjes met openingen waar je baby in vast kan blijven zitten. Hieronder vallen wiegen met spijlen die meer dan 5 cm uit elkaar zijn en met decoratieve uitsnijdingen in de panelen.

Geen paniek als je over een schattige babykamer met knuffelaccessoires hebt gedroomd, als je kind ouder wordt heb je nog alle tijd om zijn "grote jongensbedje" vol te leggen met schattige kussentjes en knuffelbeertjes. Ontspan ondertussen en kijk hoe je baby droomt, veilig ingestopt in zijn kinderbedje.

Misschien vind je dit ook interessant: