Gids over veiligheid met kinderzitjes

Gids over veiligheid met kinderzitjes

Marygrace Taylor

Als nieuwe ouder is de veiligheid van je kindje je hoogste prioriteit en je zult moeten nadenken over hoe je je baby veilig kunt vervoeren in de auto. Hier zijn een paar dingen die je moet weten over veiligheid onderweg.

Kinderzitje-veilig


Je weet dat het hebben van een kinderzitje in je auto je kind beschermt bij een ongeluk, maar je moet ook controleren of het zitje over een stevig harnas beschikt, naar achteren is gericht en aan de zijkant is gevoerd om je baby te ondersteunen.

Controleer ook of je kinderzitje veilig is geïnstalleerd. Als je twijfelt, kun je online zoeken naar een goedgekeurde controledienst voor kinderzitjes. Kijk op http://autostoeltjes.veiligheid.nl

Doe altijd je gordel om


Als je kindje zich in een voertuig bevindt, moet hij altijd in een kinderzitje zitten! Het is misschien leuker om je kleintje vast te houden en samen in de gordels te zitten, maar je mag je baby (of kind) nooit in je armen houden tijdens het rijden.

Baby's achterin


Wellicht kom je in de verleiding om je kinderzitje op de voorstoel te zetten, zodat je hem in de gaten kunt houden tijdens het rijden, maar doe het niet.

De achterbank is de veiligste plek voor baby's en kinderen die bij een ongeluk makkelijk verwond kunnen raken door de airbag voorin.

Let op de ramen


Om te voorkomen dat de vingers van je baby ergens tussen komen te zitten, moet je altijd opletten bij het dichtdoen van een automatisch raam. En hoewel je een peuter kunt leren dat hij zijn handjes binnenboord moet houden, kun je de ramen het beste dicht houden door het kinderslot in te schakelen.

Nooit bellen of sms'en tijdens het rijden


Maar liefst 78 procent van de moeders geeft toe tijdens het rijden te telefoneren (en 26 procent zegt te sms'en of hun e-mail te bekijken). Je hebt het al een miljoen keer gehoord: gebruik nooit je telefoon om te bellen of te sms'en tijdens het rijden. Het is het risico niet waard.

Neem altijd je baby mee


Misschien lijkt het gemakkelijker om je baby in de auto te laten terwijl jij snel winkels binnenwipt om boodschappen te doen, maar het is beslist niet veiliger. Het lichaam van een kind warmt sneller op dan het lichaam van een volwassene, en de temperatuur in de auto kan in slechts 10 minuten met 11°C stijgen! Je baby loopt dan het risico op oververhitting of zelfs een hitteberoerte.

Misschien vind je dit ook interessant: