Hoe je je hoestende kind kunt helpen

Hoe je je hoestende kind kunt helpen

Linda Jonides

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door virusinfecties, die niet reageren op antibiotica, dus worden antibiotica normaal gesproken niet geadviseerd voor het behandelen van hoest. Als het hoesten wordt veroorzaakt door een virus, moet je de natuur gewoon zijn gang laten gaan.

Een virusinfectie kan twee weken of langer duren, vooral in de winter, en kinderen zijn vaak verkouden, vooral als kinderen naar de peuterklas gaan of veel tijd doorbrengen met andere kinderen.

Je hoestende kind comfort bieden


De meeste hoestbuien houden vanzelf op, maar totdat het hoesten ophoudt, kun je het volgende doen om hem wat comfort te bieden:

• Dien extra vloeistoffen toe om de luchtweg vochtig en het vochtgehalte van je kind op peil te houden
• Voeg vocht aan de lucht toe met een luchtbevochtiger of verdamper, met name als je huis erg droog is.
• Een luchtbevochtiger of verdamper die met koud water werkt, is net zo effectief als een apparaat met warm water en een stuk veiliger als dit per ongeluk wordt omgestoten. Maak het apparaat dagelijks schoon met water en zeep, omdat zich hierin schadelijke bacteriën kunnen vormen.
• Ga met je kindje in een dichte badkamer zitten terwijl een hete douche loopt. Dit kan slijm losmaken en hoest verlichten, met name vóór het slapengaan.
• Zet het hoofdeinde van de wieg of het bedje omhoog, maar leg de peuter niet op kussens of zacht beddengoed, aangezien dit het risico op wiegendood vergroot.
• Gebruik waterijsjes en frisdrank om een geïrriteerde keel te verlichten (vermijd echter drankjes die citroen of koolzuur bevatten)

Strategieën ter voorkoming van hoestbuien (en verkoudheden)


Er is niets wat je kunt doen om volledig uit te sluiten dat je kind een hoestbui of verkoudheid krijgt. Maar er zijn wel enkele stappen die je kunt ondernemen om de frequentie van hoesten en verkoudheid te verminderen.

• Houd je kind uit de buurt van mensen die ziek zijn. Dit geldt ook voor gezinsleden!
• Zorg ervoor dat iedereen met wie je kind in contact komt, zijn of haar handen wast.
• Was favoriet speelgoed en voorwerpen die een baby of peuter wellicht in de mond steekt, regelmatig.

Praat ook met je huisarts voordat je je kind in de vrije verkoop verkrijgbare medicijnen tegen een verkoudheid geeft. Probeer het gebruik van medicijnen te vermijden, tenzij deze direct worden voorgeschreven.

Jouw mening is goud waard. Doe mee en maak elke maand kans op 1 van de 25 pakken luiers.

Geef je mening

Misschien vind je dit ook interessant: