keeping children safe in and around water

Kinderen veilig houden in de buurt van water

Suzanne Dixon

Of je kind nou dol is op water of het eerst een beetje eng vindt, jonge kinderen lopen gevaar in een zwembad (en in het algemeen in water). Niet alleen om het feit dat ze niet kunnen zwemmen, maar ook omdat ze in een heel klein laagje water kunnen verdrinken.

Hier zijn een aantal voorzorgsmaatregelen om er zeker van te zijn dat iedereen een leuke dag heeft in het zwembad, op het strand, of zelfs in bad.

• Verlies je kind nooit uit het oog in de buurt van water, dit geldt voor toiletten, schoonmaakemmers, fonteinen, zwembaden, peuterbaden, meren, vijvers en de zee.
• Rondom een zwembad of een wateroppervlakte moet er toezicht worden gehouden op kinderen van alle leeftijden.
• Wijs een familielid of een vriend aan die als enige opdracht heeft om de kinderen die rond of in het water spelen in de gaten te houden.
• Laat jonge kinderen of peuters niet in de badkamer, ze mogen hier alleen binnen gaan als er iemand bij is.
• Als je een zwembad hebt, omring deze dan met een hek dat hoger is dan één meter en een afgesloten poortje heeft. Als je vlak bij een gemeenschappelijk zwembad woont, eis dan dat dezelfde maatregelen worden getroffen.
• Zwembandjes voor het bad beschermen je kind niet. Ook als je er eentje gebruikt moet je constant toezicht op je kind houden.

Leren zwemmen


Zwemlessen worden niet aanbevolen voor kinderen onder de vier jaar. Als kinderen zwemlessen hebben gevolgd kunnen hun ouders onterecht het idee van veiligheid krijgen. Kinderen moeten altijd in de gaten worden gehouden als ze in het water zijn, ook al kunnen ze zwemmen. Ook als je kind een goede zwemmer is, kunnen er in het zwembad of de zee tal van dingen gebeuren waar jij geen controle over hebt.

Jonge kinderen kunnen ook te veel water inslikken bij het zwemmen, dit kan tot een ernstige of dodelijke zoutverstoring leiden.

Op een boot


Zorg ervoor als je een boot hebt (of als je op een boot stapt) dat er aan alle lokale veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Er moet voor iedere persoon aan boord een reddingsvest zijn (in de juiste maat) en leer je oudere kinderen de veiligheidsregels en de regels die op de boot gelden.

Veiligheidsuitrusting


Plastic armbandjes, zwembandjes en andere hulpmiddelen zijn geen garantie voor de veiligheid van jonge kinderen in het water. Houd je kinderen altijd goed in de gaten.

Als je kind onder de twee jaar is, moet je de hele tijd in het water bij hem blijven.

Misschien vind je dit ook interessant: