a guide to stomach aches and tummy troubles

Tips bij buikpijn en darmprobleempjes

Loraine Stern

Ook al is buikpijn een vaak voorkomende klacht bij kinderen, (het is in 5 tot 10% van de gevallen een reden om naar de dokter of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan), het is zelden een ernstige aandoening.

Meestal wordt buikpijn veroorzaakt door een virale infectie die met een paar dagen vanzelf overgaat. Een studie van de Universiteit van Indiana heeft aangetoond dat maar 1 of 2 op de 100 kinderen een echt serieus probleem had dat een specifieke behandeling of een operatie vereiste.

Signalen waar je op moet letten


Er zijn echter een aantal signalen die je aan de dokter moet doorgeven, zodat hij kan bepalen wat er aan de hand is. Vreemd genoeg is de hoeveelheid pijn niet de belangrijkste factor.

Winderigheid kan een kind opeens aan het krijsen brengen en over de vloer laten kronkelen, maar het veroorzaakt geen koorts of overgeven en kan makkelijk met een warm bad worden verzacht.

Er bestaat een grotere kans dat er een serieus probleem is wanneer pijn na meerdere uren alleen maar erger wordt, waarbij het pijn doet om rechtop te staan of te bewegen en het kind zijn buikje steeds aanraakt. Andere verontrustende signalen zijn:

• buikpijn met hoge koorts
• overgeven, vooral als het er bruin, groen, geel of bloederig uitziet
• een opgeblazen buik (strak en opgezwollen die meer dan normaal uitsteekt)
• pijn bij het plassen
• bloed of pus in de urine of een donkerbruine urine
• bloed of pus in de ontlasting

Deze symptomen moet je direct onder de aandacht van de huisarts brengen.

Terugkerende pijn, vooral als het kind er 's nachts wakker van wordt en gewicht verliest, kan het een teken van een darmontsteking of infectie zijn.

Klachten die iedere keer bij stressvolle situaties terugkeren, - zoals naar (een nieuwe) school of op vakantie gaan - en niet met andere symptomen samenhangen, zijn een manier om spanning uit te drukken. Het is waarschijnlijk een stressvolle situatie, geen lichamelijk probleem.

Voedselallergieën, vooral intolerantie voor lactose, kunnen krampen en winderigheid veroorzaken. Ga de familiegeschiedenis na, omdat spijsverteringsproblemen vaak erfelijk zijn.

Als je zo’n probleem vermoedt, geef dan gedurende een week geen melk of melkproducten meer (of ander voedsel dat de oorzaak kan zijn). Geef dit eten opnieuw wanneer de symptomen verdwenen zijn. Als de tekenen daarna weer terugkomen, overleg dan met je huisarts om het voedingspatroon van je kind aan te passen, door bijvoorbeeld melkproducten te schrappen, maar te zorgen dat het dieet toch voldoende calcium bevat.

Kunstmatige suikers in suikervrije kauwgom en frisdranken kunnen ook diarree, winderigheid en krampen veroorzaken. Een overmatige inname van appelsap of drankjes met cafeïne, zoals cola kunnen ook krampen en ongemak veroorzaken.

Bijzondere oorzaken van buikpijn


Ook al wordt buikpijn in de meeste gevallen veroorzaakt door milde virale infecties (beter bekend als buikgriep), wist je waarschijnlijk niet dat koorts en buikpijn ook van een keelontsteking kunnen komen. Kinderarts: “Ik ben zelfs meerdere keren opgeroepen om naar een ziekenhuis te komen en een kind te onderzoeken van wie ze dachten dat het een blindedarmontsteking had, maar in feite was het een keelontsteking”.

Urineweginfecties en longontsteking kunnen soms ook buikpijn veroorzaken. Kinderartsen controleren de urine en maken een röntgenfoto van de borst als ze er niet van overtuigd zijn dat de buikpijn uit de buik komt. Let op andere klachten in andere delen van het lichaam, ook al is het hoofdprobleem de buik.

Vertrouw op je instinct


Ga naar de dokter als je denkt dat je kind echt ziek is, ook al heb je geen duidelijke aanwijzingen. Kinderarts: “Een oma uit mijn praktijk heeft het leven van haar kleinkind gered die aan het overgeven was”. Er waren geen andere symptomen van een serieus probleem, maar de oma voelde gewoon dat het er niet goed uitzag. Daarna bleek dat de kleindochter een gedraaide darm had, iets wat mogelijk heel gevaarlijk kan zijn en zeer moeilijk vast te stellen is.

Misschien vind je dit ook interessant: