4-esential-steps-that-go-beyond-babyproofing

Vier essentiële stappen die verdergaan dan je huis babyproof te maken

Jeannette Moninger

Van het installeren van babyhekjes tot het afdekken van elektrische stopcontacten, de veiligheid en gezondheid van je baby zijn je hoogste prioriteit, dus het is het geen wonder dan moeders zo veel tijd besteden aan het babyproof maken van hun huis. Nu je baby begint te kruipen of te lopen, ontstaat er een hele reeks nieuwe veiligheidsgevaren.

Hier lees je hoe je je huis babyproof kunt maken als je baby begint te lopen of te kruipen.

1. Bescherm je ramen


Raambeschermers (rijen met balken niet verder dan 10 cm uit elkaar die stevig in raamkozijnen worden geschroefd) of raamstoppers (verstelbare veiligheidsinrichtingen die voorkomen dat ramen verder dan 10 cm open kunnen) zijn een absolute must op alle ramen op de bovenverdieping om je peuter te beschermen. (Een volwassene kan deze snel openen bij brand). Zorg er ook voor dat alle jaloezieën en gordijnen snoerloos zijn, aangezien de snoeren een kruipende baby of peuter zouden kunnen verwonden.

2. Veilig meubilair


Een nieuwsgierige, rondlopende baby klimt op meubilair, inclusief tv-standaarden en kastjes, om een voorwerp te bereiken. Dit kan ertoe leiden dat het meubilair of de tv omvalt, waardoor je baby gewond kan raken. Voorkom ongelukken ten gevolge van omvallen door grote objecten zoals kasten, tv-standaarden, commodes en boekenplanken stevig aan een wand of vloer te bevestigen met een anker.

3. Doe giftige producten achter slot en grendel


Berg artikelen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn, zoals reinigingsproducten, medicijnen en cosmetica, in een afgesloten bak of kast op, buiten het zicht en bereik van je baby. Je luierzak en tasje kunnen eveneens gevaar opleveren als deze je hier bijvoorbeeld handgel of snoepjes in bewaart die een verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

In plaats van je tas op de vloer te laten vallen als je deze niet gebruikt, kun je deze het beste hoog op een kastplank leggen, buiten bereik van je rondkruipende baby.

4. Voorkom brandwonden


De zachte huid van een pasgeboren baby is buitengewoon gevoelig! Stel je warmwaterkraan op 50 C° of lager en test altijd de watertemperatuur voordat je je baby of peuter in bad stopt. De keuken is ook een plek waar je gemakkelijk brandwonden oploopt, dus draai handgrepen van potten in de richting van het fornuis en maak zo veel mogelijk gebruik van de achterste branders.

Het is heel belangrijk dat je je huis kindveilig blijft houden als je baby onafhankelijker wordt en zijn wereldje gaat verkennen, dus zodra je deze takenlijst hebt afgewerkt, kun je je het beste naar de ooghoogte van je baby laten zakken om te zien welke andere gevaren hij mogelijk kan tegenkomen. Je zult je opgelucht voelen als je weet dat je kleintje veilig is!

Misschien vind je dit ook interessant: