7 safety steps for an active little one

Zeven veiligheidsstappen voor een actieve baby

Kara Giannecchini

Voor een ouder is het een geweldige ervaring om je baby voor de eerste keer te zien kruipen, maar het is ook een zenuwslopende gebeurtenis. Met de mobiliteit van je baby steken er een reeks veiligheidsproblemen de kop op, waar je eerder misschien niet eens aan gedacht had.

Hoewel niets de oplettende ouder kan vervangen, kun je met deze zeven basisregels zorgen dat je huis en jij er klaar voor zijn als je baby gaat kruipen.

1. Daal af naar het niveau van je baby – letterlijk


Ga op je handen en knieën door het huis, zodra je baby begint te kruipen, en noteer alle dingen die zich binnen handbereik van je baby bevinden.

Hierdoor zul je beter begrijpen aan welke gevaren je baby allemaal wordt blootgesteld. Door onder je bureau te kruipen zul je bijvoorbeeld al die bijna nooit gebruikte stopcontacten zien, die afgedekt moeten worden.

2. Blokkeer de trapopgang


Als je een trap in je huis hebt, moet je boven en onderaan de trap veiligheidshekjes installeren. Denk eraan dat als je uitschuifbare hekjes gebruikt die tussen de muren geklemd staan, je baby ze makkelijk open kan duwen als hij eenmaal zwaar genoeg is. Een traphekje dat je in de muur zelf bevestigt is een veiligere optie.

3. Pas op voor koorden en snoeren


Zorg ervoor dat alles met een koord of een snoer buiten handbereik is, inclusief de babyfoon en telefoons. Overweeg om in koordloze jaloezieën en gordijnen te investeren.

4. Beveilig alle grote en zware voorwerpen


Zodra je baby kruipt zal hij zichzelf aan allerlei voorwerpen proberen op te trekken. Zorg ervoor dat de tv, de magnetron, het aquarium, boekenkasten, meubels en grote apparaten, in principe alles wat eventueel om kan vallen of op je baby kan vallen als er te hard aan wordt getrokken, aan de muur of op de vloer vastgezet zijn.

5. Sluit mogelijke gevarenzones af
De garage, de kelder, de badkamer, de sportkamer en het kantoor zijn allemaal ruimtes met potentieel gevaarlijke voorwerpen. Elke ruimte met schoonmaakmiddelen, verf, zwaar gereedschap, gewichten, kleine spulletjes of chemicaliën moet afgesloten worden wanneer je baby in de buurt is.

6. Beveilig alle hoekjes en stopcontacten


Alle scherpe hoekjes aan meubels moeten afgeschermd worden en alle stopcontacten moeten afgedekt zijn.

7. Leer je baby veilig lopen


Als je baby er klaar voor is om te lopen, oefen dan het traplopen met hem en laat hem zien dat hij altijd de trapleuning vast moet houden. Verwijder ook alle kleedjes waar je baby over kan struikelen of op kan uitglijden.

Als je baby door het huis begint te wandelen, is het voor je gemoedsrust belangrijk om deze fundamentele veiligheidsregels te volgen. Je grootste uitdaging wordt nu om hem bij te houden!

Misschien vind je dit ook interessant: