Solid Advice Introduce New Foods One at a Time

Een advies voor vast voedsel: introduceer per keer maar een nieuwe smaak.

Suzanne Dixon

Ook al blijft moedermelk of flesvoeding nog maanden lang het belangrijkste onderdeel van het dieet van je baby, je kunt alvast nadenken over het introduceren van vast voedsel.

Eén advies: begin er langzaam mee. Volwassenen vinden variëteit in hun maaltijden belangrijk, maar een baby moet er stapsgewijs aan wennen. Probeer deze tips uit.

Begin met ontbijtgranen


Warme verrijkte ontbijtgranen zijn een goede bron van ijzer, vitamine B en de calorieën die je baby nodig heeft. Twee keer per dag een kleine hoeveelheid eenvoudige granen (rijst of gerst met een beetje moedermelk of flesvoeding) van een lepel eten kan je baby helpen om vast voedsel te leren eten.

Ga over tot groente en daarna pas fruit


Baby’s zullen groente eerder lekker leren vinden als je ze niet eerst zoet voedsel geeft. Probeer ze 's middags gepureerde groente zoals boontjes of erwtjes te geven en voeg hier 's ochtends langzaam gepureerd of geprakt fruit aan toe (zoals bananen of ongezoete appelsap).

Wacht op reacties


Wacht vijf dagen tot een week voordat je nieuwe dingen aan het menu toevoegt, om te kijken of je baby niet gevoelig is voor het vorige voedsel.

Houd je baby tijdens maaltijden rechtop op schoot of zet hem in een babyzitje. Gebruik een kleine lepel (in het algemeen moet babyvoedsel zacht, glad en gepureerd zijn) en zie of hij zijn tong uitsteekt. Als hij dat doet, probeer het dan nog een paar keer en laat het een week of twee rusten als hij het blijft doen. Als hij ouder wordt zal het tong uitsteken stoppen. Tot slot, doe geen ontbijtgranen in een fles. Je baby moet leren hoe hij met vast voedsel zijn mond moet gebruiken.

Misschien vind je dit ook interessant: