how to handle and identify food intolerance and allergies

Hoe herken je voedselintolerantie en allergieën en hoe ga je er mee om

Loraine Stern

Een kieskeurige peuter voeden is onder alle omstandigheden moeilijk. Maar met een allergie of spijsverteringsproblemen bij bepaald voedsel, wordt het een echte uitdaging.

Er is een verschil tussen een echte allergie, wat een serieus medisch probleem is, en intolerantie, wat meestal alleen voor ongemak zorgt. Met deze tips kun je ze uit elkaar houden en leren hoe je ermee om kunt gaan.

Voedselallergie


Allergische reacties worden geactiveerd wanneer het lichaam afweerstoffen begint te maken tegen eiwitten in het voedsel. Een ernstige allergische reactie, waarbij ademhalingsmoeilijkheden en flauwte optreden en iemand in shock kan raken, kan levensbedreigend zijn.

De meeste allergische reacties zijn te herkennen door symptomen zoals uitslag, andere rode pukkels, diarree, overgeven, een loopneus en niezen.

Melk is de belangrijkste oorzaak van een allergische reactie bij kleine kinderen. Ongeveer 2 tot 3% van de kinderen zijn allergisch voor koemelk. Bijna 95% groeit hier overheen voordat ze vier jaar oud zijn.

Allergieën voor noten, schaaldieren en eiwitten staan op de tweede plaats. Een reactie op dit soort voedsel verdwijnt minder snel als je kind ouder wordt, en kan soms hun hele leven duren.

Pinda’s zijn ook een belangrijke oorzaak van allergische reacties. Dit zijn geen echte noten, het zijn peulvruchten net zoals erwtjes, dus kinderen die allergisch zijn voor pinda’s zijn vaak niet allergisch voor walnoten, amandelnoten of andere 'echte' noten.

Voedselintolerantie


De meest voorkomende voedselintolerantie is lactose-intolerantie, waarbij de natuurlijke suiker in melk moeilijk kan worden verteerd. Rond 30 minuten tot twee uur na het drinken van de melk treedt er winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree op.

Een lactose-intolerantie kan op elke leeftijd optreden, maar komt het meeste voor bij kinderen boven de vier of vijf jaar. Kinderen met echte allergieën kunnen meestal nog niet het kleinste beetje van een bepaald ingrediënt verdragen. Een lactose-intolerantie is daarentegen niet zo heftig.

Vaak veroorzaken andere melkproducten zoals yoghurt of kaas geen problemen, omdat de lactose tijdens het productieproces al is afgebroken. Sommige kinderen kunnen wel een beetje melk drinken, maar krijgen de symptomen als ze er te veel van drinken.

Glutenintolerantie, het niet kunnen verteren van een eiwit dat zich in tarwe bevindt, kan een ernstig probleem zijn. Men denkt dat dit een erfelijk immuniteitsprobleem van de darm is. Het kan de opname van voedingsstoffen verstoren en leiden tot slechte groei en te lage gewichtstoename, en diarree, constipatie en prikkelbaarheid veroorzaken. Glutenintolerantie kan zich snel voordoen nadat je tarweproducten zoals ontbijtgranen en brood aan je baby begint te geven.


Wat je kunt doen


Raadpleeg je kinderarts als je denkt dat je kind een allergie of een intolerantie heeft. Stel niet je eigen diagnose, want voedselallergieën kunnen gevaarlijk zijn.

Als blijkt dat je kind een aanzienlijke allergie heeft, zul je de ingrediënten van verwerkte voedingsmiddelen goed in de gaten moeten houden. Sorbet en margarine, bijvoorbeeld, bevatten een melkeiwit dat caseïne wordt genoemd, en je kind met melkallergie moet alle voedsel met calcium caseïnaat of caseïne op het etiket vermijden. Gluten kan voorkomen in vanille-extracten, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten en in ketchup.

Je zult wellicht een pediatrische voedingsdeskundige moeten raadplegen om ervoor te zorgen dat je kind met behulp van vitaminen of andere supplementen wel een evenwichtig dieet krijgt wanneer hij de boosdoeners uit zijn voeding weglaat.

De oppas, het personeel van de kleuterschool en vrienden waar je kind soms eet moeten op de hoogte worden gebracht van de allergie en van wat te doen als een reactie optreedt. Je kinderarts kan je eventueel een speciale injector/pen voorschrijven met adrenaline voor onmiddellijk gebruik bij een ernstige allergische reactie. Bewaar een aantal van deze pennen op verschillende plekken (in de auto, in huis, op het dagverblijf). Zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze gebruikt moeten worden en vervang ze als de houdbaarheidsdatum verlopen is.

Misschien vind je dit ook interessant: