Geef je baby vast voedsel met deze tips

Met je kind eten is een van de mooiste dingen die je samen kunt doen. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je kind op culinaire ontdekkingsreis te sturen? Hier zijn wat tips voor de overgang naar een echte maaltijd. 

Appels, bananen en peren: mmmm! Experimenteren met nieuwe smaken kan heerlijk en frustrerend tegelijk zijn. Het ene moment gaat het erin als zoete koek, het volgende moment houden ze hun lippen op elkaar geperst. Goedgemutst en gewapend met het juiste babybestek en een stapel doekjes bij de hand, ben je er helemaal klaar voor om je kleintje te introduceren in de wondere wereld van het eten.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Wanneer begin je?

Kan jouw baby al zonder probleem in een kinderstoel zitten, heeft hij een goede hoofd- en nekcontrole (dit kun je trainen door hem iedere dag een poosje op zijn buik te leggen) en geen problemen met slikken? Gefeliciteerd! Dan is jouw kind klaar voor vast voedsel.

Voor het eerst vast voedsel.

Je kunt je kleintje allerlei maaltijden met één of twee ingrediënten geven. Deze die kun je prima zelf klaarmaken, dus haal de pannen en staafmixer uit de kast! Zolang je je kind eten geeft dat gestoomd en gepureerd is, kun je eenvoudige versies voor hem maken van maaltijden die je zelf eet, net zo makkelijk!

Waar begin ik?

1. De mogelijkheden zijn oneindig. Nou ja, bijna oneindig. De meeste voedingskundigen adviseren minstens een jaar te wachten met schaal- en schelpdieren en andere potentiële allergene voedingsmiddelen zoals pinda's, eieren en vis. Dus bewaar die oesters maar voor later. Het best begin je met groente en fruit. Gooi niet meteen van alles door elkaar, maar laat je kind wennen aan de verschillende losse smaken. Geef hem ook granen, zoals rijst, havermout en gerst.

2. Hoe kleiner hoe beter. Geef je baby hapjes ter grootte van een theelepel, en slechts een paar per maaltijd totdat hij aan de overgang gewend is. Forceer je kindje niet om meer te eten dan hij wil (als hij bijvoorbeeld zijn lippen samenperst en zijn hoofd wegdraait heeft hij genoeg gehad).

3. Neem de tijd. Het is het beste om steeds tussenpozen van drie dagen in te lassen bij het introduceren van nieuwe smaken. Door steeds een paar dagen te wachten, kun je allergische reacties zoals diarree, huiduitslag of overgeven eerder en makkelijker signaleren.

Beheer Cookies