Alles over zwangerschapsstriemen

Alles over zwangerschapsstriemen

Elaine Zwelling

"Zwangerschapsstriemen" zijn strepen of diepe inkepingen op de buik die een roze of rood/paarse kleur kunnen hebben. De medische term is "striae gravidarum," wat in het Latijns zwangerschapsstrepen betekent, en het doet zich voor in 90% van alle zwangerschappen, omdat de huid uitrekt door de gewichtstoename van de moeder en de groei van de baby en de baarmoeder.

Deze littekens komen zeer waarschijnlijk op je borsten, je buik of je dijen tevoorschijn, vooral als je een lichte huid hebt en snel dikker wordt. Na de zwangerschap zullen deze strepen geleidelijk overgaan in een zachtere zilveren kleur, maar ze zullen nooit helemaal verdwijnen. Hierbij een aantal dingen die je kunt doen om ze te verminderen:

• Houd je gewicht in de gaten (12 tot 15 kilo erbij is een gemiddelde), en probeer gestaag aan te komen tijdens je zwangerschap.
• Eet gezond en drink veel water.
• Sport regelmatig om de bloedcirculatie te bevorderen en de ondersteunende spieren te versterken.
• Draag een goed passende, ondersteunende beha.
• Smeer crème op je huid om droogte en jeuk te voorkomen. Let op: deze producten zullen de zwangerschapsstriemen niet laten verdwijnen, dus laat je niet verleiden door misleidende reclame en dure zalfjes

Misschien vind je dit ook interessant: