recycling-650x240

Pampers introduceert luierrecycling!

Momenteel belanden de meeste luiers bij het restafval. En hoewel de droge billetjes van jouw baby iedere dag opnieuw onze grootste zorg zijn, denken wij ook na over hoe onze planeet er straks uit gaat zien.

Procter & Gamble, het moederbedrijf van Pampers, beschikt over een hoogwaardige technologie die al heel goed werkt in onze proeffabriek in Italië. Met deze technologie wordt tot 100% van het droge materiaal hergebruikt.

Dankzij de verbeterde technieken en een overheid die recycling stimuleert, is het mogelijk om de afvalberg, die voor 5-8% uit luiers en incontinentiemateriaal bestaat, te verminderen. Zowel de Nederlandse overheid als afvalverwerkers gaan er vanuit dat in veel gemeentes binnenkort een grootschalige luierinzameling zal bestaan - net zoals dat nu gebeurt bij glas, plastic en papier. Pampers zet zich in om dit van de grond te brengen.

Op dit moment zijn we samen met AEB Amsterdam bezig met het opzetten van een nieuwe recyclingfaciliteit in Amsterdam. AEB Amsterdam, het grondstoffen- en energiebedrijf en P&G gaan een samenwerking aan om als eerste op grote schaal gebruikte luiers een nieuw leven te geven.

De ingezamelde babyluiers worden naar onze fabriek gebracht waar bijna 100% van het droge materiaal in luiers gerecycled wordt tot herbruikbare grondstoffen. Het plastic wordt omgesmolten naar plastic korrels die weer gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld dopjes voor schoonmaakmiddelen te maken. De papiervezels kunnen worden omgevormd tot bijvoorbeeld textiel of karton voor verpakkingen.

Op dit moment produceren we 200-250kg restafval per persoon per jaar, wat door de huidige technologiën dus veel minder kan worden. Op deze manier kunnen we deel uitmaken van een circulaire economie waar ons afval niet meer wordt verbrand, maar een nieuwe bestemming krijgt.

Nieuwsuur besprak in een uitzending in mei onze plannen: bekijk de video. Als de faciliteit in Amsterdam af is, starten we in de hoofdstad al met ons recyclingsproject in samenwerking met het plaatselijke grondstoffen- en energiebedrijf. Recycle jij ook mee? 

Misschien vind je dit ook interessant: