Alles over de ontlasting van baby's

Alles over de ontlasting van baby's

Rachel Morris

Vraag je je af of je pasgeboren baby wel genoeg poept? Weet dat dit per baby verschilt. Na een maand kunnen baby's die borstvoeding krijgen wel een paar dagen of zelfs een week geen ontlasting hebben. Maar als je baby in de eerste maand minder dan één keer per dag poept, kan het betekenen dat hij niet genoeg voeding krijgt.

Baby's die flesvoeding krijgen, poepen minimaal één keer per dag. Of je baby nou borstvoeding of flesvoeding krijgt, zolang je in de luier ziet waar je ondertussen aan gewend bent geraakt, hoef je je geen zorgen over de ontlasting te maken.

Wat is normaal?


Schrik niet als je de eerste luier van je baby verschoont. De eerste ontlasting van je baby zal groenachtig zwart zijn, een kleverige substantie die bekend staat als meconium.

Als dat voorbij is zal hij een normale ontlasting gaan produceren, of wat dan ook "normaal" is in zijn geval!

Op dit punt zal hoe de ontlasting eruit ziet volledig afhangen van wat je hem te eten geeft. Als je je pasgeboren baby borstvoeding geeft zal zijn eerste ontlasting groenbruin of geelbruin zijn. Na vijf dagen zal het lichtbruin of geelachtig worden en een korrelige textuur hebben.

Dit is volkomen normaal en een teken dat de baby gezond is.

Baby's die flesvoeding krijgen kunnen een gele of lichtbruine ontlasting hebben die compacter is.

Wat de kleur van babyontlasting kan betekenen


Wees niet ongerust als de kleur van de ontlasting van je pasgeboren baby een beetje verandert. Let op als de ontlasting in de vieze luier wit (dit kan een leveraandoening betekenen) of rood (dit kan door bloedingen komen) is.

Raadpleeg je huisarts als je één van deze twee kleuren ziet. Wat de structuur betreft, zul je nogal wat variaties zien, maar let op dat de ontlasting niet te dun is (dit kan diarree betekenen) of te hard is (dit kan een teken van constipatie zijn).

Misschien vind je dit ook interessant: