Hoe vaak moet ik de luier van mijn pasgeboren baby verschonen?

Hoe vaak moet ik de luier van mijn pasgeboren baby verschonen?

Als nieuwe ouder wil je waarschijnlijk weten hoe vaak het nodig is om de luier van je baby te verschonen. Wanneer je je baby moet verschonen en wanneer het wel even kan wachten, heeft te maken met verschillende factoren.

De eerste keren een luier verschonen kan een uitdaging zijn, maar het zijn momenten waarop jij en je baby uiteindelijk dichter bij elkaar komen. Met een zachte hand en een liefdevol gebaar ga je het misschien zelfs leuk vinden. Je kleintje zal net zoveel van het contact genieten als jij.

Hoe vaak moet je controleren?


Controleer de luier van je baby ongeveer om de twee tot drie uur. Het is niet altijd noodzakelijk om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen kunnen namelijk wel ieder uur plassen, volgens de American Academy of Pediatrics (AAP). Verschoon de luier wel meteen zodra je baby gepoept heeft. Bij pasgeborenen is dit nogal vloeibaar, waardoor het snel irritatie kan veroorzaken, zelfs bij luiers van goede kwaliteit. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.

Als je baby slaapt


Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (zeven tot acht uur achter elkaar), verschoon hem dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft hij een schone luier waarin hij meerdere keren kan plassen.

Andere belangrijke verschoningsmomenten.


• Na ontlasting
• Voor een autorit
• Voor een doktersafspraak
• Voordat je een langere tijd van huis gaat.

Het belangrijkste is dat je je gevoel gebruikt om te bepalen wanneer je je baby verschoont, doe gewoon wat jij denkt dat het beste is om je baby droog en comfortabel te houden!

Misschien vind je dit ook interessant: