newborn diapering and cord care

Luiers verschonen en verzorging van het navelstompje

Suzanne Dixon

Je zult een heleboel luiers verschonen (gemiddeld zo’n tien per dag), dus het is belangrijk om de routine zo snel mogelijk onder de knie te hebben. Met de wegwerpluiers van tegenwoordig is het bijna onmogelijk om door aanraking vast te stellen of een luier nat is, dus verschoon hem in het begin na iedere voeding, naast alle keren dat de luier vol gepoept is.

Gebruik luiers waar ruimte voor het navelstompje uitgeknipt is (of vouw de bovenrand van een gewone luier omlaag), en veeg het stompje voorzichtig schoon met een wattenbolletje of een gaasje als je hem verschoont.

Hierbij een paar nuttige luiertips:

• Babydoekjes kunnen iedere keer als je een luier verschoont worden gebruikt, maar ze zijn vooral handig als de luier vies is.
• Als je wilt, kun je luierzalf of vaseline smeren – om luieruitslag te voorkomen – voordat je een nieuwe luier omdoet.
• Wikkel de schone luier stevig om de baby en maak het vast met de plakstrips aan de voorkant.
• Als de huid van de baby na het verschonen rood is langs de rand van de luier, zit de luier te strak of gebruik je een te kleine maat.

Houd bij het verzorgen van de navelstreng van je baby dit advies in gedachten:

• Verzorg het navelstompje van je baby totdat het er vanzelf afvalt (tussen tien dagen tot drie weken na de geboorte van de baby)
• Het stompje voorzichtig schoonvegen met een schoon, nat wattenbolletje of een gaasje elke keer dat je de luier verschoont is meestal voldoende, maar als de dokter het voorschrijft kun je ook medicinale alcohol gebruiken.
• Geef extra aandacht aan de onderkant van het stompje dat vlakbij de navel zit. Veeg voorzichtig maar zorgvuldig om alle viezigheid die zich daar mogelijk heeft opgehoopt te verwijderen.
• Zorg dat het navelstompje aan lucht wordt blootgesteld — gebruik luiers met een uitsparing rond de navel (of vouw de bovenrand van een gewone luier omlaag) en vermijd te strakke kleertjes rondom de buik van je baby.

Tot slot, als de luier regelmatig lekt is het wellicht tijd om een grotere maat te nemen.

Misschien vind je dit ook interessant: