development-and-key-milestonescrawling-101-why-tummy-time-is-important

Beginnen met kruipen: waarom tijd op de buik belangrijk is

Miranda Daniloff

Als je baby zijn hoofd optilt om rond te kijken terwijl hij op de buik ligt, helpt dat de nekspieren te ontwikkelen, volgens de American Academy of Pediatrics (AAP). Je kind kan zich ook opdrukken met de armen, hierdoor ontwikkelen zich de spieren die je baby zullen helpen om te rollen, te zitten en te kruipen.

Tijd op de buik helpt hem zijn lichaam ontwikkelen en sterk genoeg worden om te beginnen met kruipen omdat hij meer spieren moet gebruiken om rond te kijken.

Hoe kun je beginnen


Je kunt je kind al een tijdje op zijn buik leggen als hij ongeveer een maand oud is. Je kunt ook eerder beginnen, zolang de navelstreng maar af is gevallen en je baby comfortabel ligt.

Leg hem op een glad, vlak oppervlak zonder losse spullen (speelgoed, dekens of kussen) in de buurt. Drie tot vijf minuten is al een geweldig begin en afhankelijk van hoe je kleintje reageert, kun je de tijd langzaam opschroeven.

Maak het leuk


De AAP heeft een paar ideeën voor hoe je het ook leuk kunt maken voor je baby:

• Leg een favoriet speeltje net buiten bereik.
• Leg allemaal speelgoed rondom je baby, zodat hij naar alles zal reiken.
• Probeer eens je baby op de buik te leggen, terwijl je zelf op de grond gaat liggen (je baby zal het hoofd optillen om je te zien).

Als je baby geïrriteerd raakt of moe wordt tijdens de tijd op zijn buik, is je baby klaar voor een dutje; je kunt je baby alleen op zijn buik leggen als hij alert en blij is. (Leg je baby altijd weer terug op zijn rug in bed.)

Op de buik liggen is belangrijk voor de ontwikkeling van de motoriek van je baby en een geweldige manier om plezier te maken en tegelijkertijd een band te creëren.

Misschien vind je dit ook interessant: