Creatieve spelletjes voor pasgeboren baby's

Creatieve spelletjes voor pasgeboren baby's

Caitlin Boyle

Dat je pasgeboren baby zijn hoofd niet kan optillen of een speeltje kan pakken, wil nog niet zeggen dat hij niet wil spelen!

Je hoeft niet te wachten tot hij kan lopen, voordat je met hem speelt. De gezellige momenten die je met je baby deelt helpen de basis te leggen voor een toekomst vol gelach en plezier, dus breng samen wat tijd door en help hem het gevoel van spel te leren kennen.

Zuigelingen slapen en eten veel, maar wanneer ze alert zijn, willen ze graag dingen ontdekken. Baby's hebben graag interactie met mensen en de wereld om zich heen, en als nieuwe ouder is er niets zo mooi als kijken hoe je baby iets voor de eerste keer aan het ontdekken is.

Maar het draait niet allemaal om vermaak, spelen heeft ook een doel. Het ontdekken helpt bij de ontwikkeling van belangrijke cognitieve en fysieke vaardigheden.

Babyspelletjes voor baby's van 1 maand oud (en jonger)


Laat je kleintje kennismaken met de "baby in de spiegel", die toevallig heel erg op hem lijkt!

Pasgeboren baby's vinden het geweldig om hun eigen spiegelbeeld te bestuderen en kunnen steeds opnieuw naar zichzelf kijken zonder dat het gaat vervelen. Als je een spiegel in het wiegje zet, zorg dan dat deze onbreekbaar is!

Zuigelingen zijn ook gefascineerd door een mobiel. Kies er een met heldere, contrasterende kleuren, en als het boven het wiegje hangt, zorg ervoor dat het buiten handbereik is (al snel zal hij gaan zitten en eraan trekken!).

Net als volwassenen, luisteren baby's graag naar muziek. Je kunt lekkere hippe nummers draaien wanneer je baby alert is, maar zet rustige muziek op wanneer hij slaperig is. Kleintjes vinden het ook heerlijk om in je armen te liggen en zo samen op muziek te dansen.

Babymassage is niet alleen een teder moment, het is ook heel leerzaam. Zacht je baby's armpjes en beentjes masseren helpt om in zijn hersenen verbanden te leggen en geven hem een veilig en geborgen gevoel.
Wie houdt er niet van een voetmassage?

Babyspelletjes voor baby's tussen 1 en 3 maanden


Oudere pasgeboren baby's houden ervan om in boekjes met felle, kleurrijke en contrasterende kleuren te kijken, dus nu is het de perfecte tijd om die kartonnen boekjes tevoorschijn te halen. Ook al begrijpt je baby het verhaal niet, hij zal het leuk vinden om naar de plaatjes te kijken en om naar jouw stem te luisteren.

Speeltjes die geluid maken zijn ook leuk op deze leeftijd. Rammelaars of piepende knuffels zijn ook erg populair. Als je baby de speeltjes nog niet zelf kan rammelen, leg ze dan zacht in de palm van zijn handje en schud zacht zijn armpje heen en weer. Hij zal het geweldig vinden.

Gekke gezichten zijn de beste speeltjes voor je baby! Wees niet bang om gek te doen: Je baby zal het geweldig vinden om te zien hoe je je tong uitsteekt, je wangen opblaast, en grappige geluidjes maakt!

Misschien vind je dit ook interessant: