Een handleiding om je te vroeg geboren baby naar huis te brengen

Een handleiding om je te vroeg geboren baby naar huis te brengen

Jennifer Kelly Geddes

Eindelijk is je te vroeg geboren baby er klaar voor het ziekenhuis te verlaten! Zo ben je gereed voor de thuiskomst.

Of je te vroeg geboren baby nou enkele dagen of vele weken in het ziekenhuis heeft gelegen, wanneer je je baby thuis welkom kunt heten is dat een groot feest. Voel je vrij om de dag net zo te vieren als je dat zou doen na een voldragen zwangerschap (ballonnen, een spandoek), maar houd wel rekening met de volgende voorzorgsmaatregelen.

Een te vroeg geboren baby zal tijdens de eerste weken en maanden wat speciale aandacht nodig hebben voor het bereiken van mijlpalen in zijn ontwikkeling. Houd deze veiligheidstips voor jou en je kind in je achterhoofd.

Maak je geen zorgen
Het is normaal om een beetje ongerust te zijn wanneer je te vroeg geboren baby thuis komt, maar denk eraan dat hij niet naar huis zou worden gestuurd als de dokter van mening was dat hij er nog niet klaar voor was. Hij is uit het ziekenhuis ontslagen omdat hij niet meer in gevaar is en zelfstandig kan ademhalen. Hij kan ook borstvoeding of de fles krijgen en zijn gewicht is wat toegenomen.

Je kinderarts zal je alle informatie geven die je nodig hebt om voor je baby te zorgen, maar je aarzel niet om te bellen bij een vraag of probleem.

Klikvast in de auto
De meeste te vroeg geboren baby’s kunnen bij ongeveer 38 weken naar huis worden gebracht in een autozitje. Dit is afhankelijk van de gezondheid van je kindje. In het ziekenhuis zullen ze wellicht het zitje of het bedje dat je wilt gebruiken inspecteren en je kindje nogmaals controleren als hij er eenmaal in ligt.

Sommige autozitjes moeten misschien aangepast worden zodat het hoofdje van de baby goed wordt ondersteund (lees zorgvuldig de handleiding van de fabrikant als je het zitje installeert en gebruikt).

Ssst, de baby slaapt!
De meeste pasgeborenen hebben geen last van sterk licht of een beetje lawaai, maar de eerste weken na de thuiskomst van je nieuwe baby is het goed om voor een rustige omgeving te zorgen. Vraag familie en vrienden om met hun bezoekjes te wachten, totdat de routine erin zit en je je comfortabel voelt.

Omdat het immuniteitssysteem van je baby zich nog ontwikkelt, is het belangrijk dat alle bezoekers hun handen wassen voordat ze de baby vasthouden (en iemand die verkouden is kan beter voorlopig wegblijven).

Vergeet niet, wanneer je je lieve nieuwe baby thuis verwelkomt, om ook wat tijd voor jezelf vrij te houden. Het kan heel stressvol zijn om een nieuwe moeder te zijn, vooral voor de ouders van een te vroeg geboren baby, dus volg de oude wijsheid om te slapen wanneer je baby slaapt en laat anderen meehelpen met het huishouden en andere taken.

Misschien vind je dit ook interessant: